Nieuws

Kledingbranche moet minder schadelijke vezels gebruiken

- Een filter plaatsen op wasmachines om microplastics van kleding op te vangen, is op zich een goede ontwikkeling maar niet afdoende. Om het probleem echt aan te pakken, moet de kledingindustrie minder schadelijke vezels gaan gebruiken. Dit zei Dick Vethaak, specialist microplastics bij Deltares en IVM-VU Amsterdam, onlangs in het radioprogramma Vroege Vogels.

Onderzoek naar nieuw perspectief op waterbeheer

- In het waterbeheer moet veel meer aandacht komen voor robuustheid van gebieden voor overstromingen en droogte. Een robuust systeem houdt in dat we beter met extremen om kunnen gaan. Hoge rivierafvoeren en langdurige droogte zullen door klimaatverandering vaker optreden en steeds meer schade aanrichten.

Blij met extra filter op wasmachines

- Het is goed dat er een speciaal filter wordt ontwikkeld dat het afvalwater van wasmachines zuivert voordat het in het riool terecht komt. Met zo’n filter kan worden voorkomen dat microplastics die door synthetische kleding tijdens het wassen worden afgegeven in het riool terecht komen en vervolgens naar zee stromen.’

Externe auditcommissie: Deltares uniek instituut

- Nederland heeft met Deltares een uniek instituut in huis. Er is nergens ter wereld een instituut dat zoveel vakgebieden onder één dak heeft. De wetenschappelijke kwaliteit is hoog en de onderwerpen waar Deltares over gaat zijn maatschappelijk en economisch relevant.

Registreren voor download

Vul uw e-mail adres in om toegang te krijgen tot de download pagina.

Uw e-mailadres wordt gebruikt om te controleren of wij over uw gegevens beschikken om direct toegang te geven tot de download pagina. Als u bij ons niet geregisteerd bent, dan moet u eenmalig een webformulier invullen, waarna u direct toegang krijgt tot de download pagina.

Bij een volgend bezoek is het invullen van uw e-mailadres voldoende om direct toegang te krijgen.

Registratie gebruikers

Bent u gebruiker van Deltares systems software en zou u graag op de hoogte blijven van nieuwe releases en aanvullende informatie voor een specifiek product? Vul dan onderstaande gegevens in en selecteer een of meerdere producten.

 1. Man Vrouw
 2. Ja

Registratie gebruikers - vervolg

Vink het programma aan waarvoor u informatie wenst te ontvangen:

 1. Applied Geology and Geophysics
 2. Catchment hydrology
 3. Coastal structures and waves
 4. Flood risk analysis
 5. Foundation engineering and underground works
 6. Freshwater ecology and water quality
 7. Groundwater management
 8. Harbour, coastal and offshore engineering
 9. Hydraulic lab support and instrumentation
 10. Hydrodynamics and real-time systems
 11. Industrial hydrodynamics
 12. Morphology and sediment dynamics
 13. Operational water management
 14. River dynamics and inland water transport
 15. Soil engineering
 16. Subsurface and Groundwater quality
 17. Urban Water and Subsurface
 18. Water quality and ecology


Registratie voltooid

Uw gegegevens zijn herkend door het systeem. Dit venster sluit binnen enkele seconden. Klik op de link om uw download te voltooien.