Publications
Search inside publication
4075 results
De update van het delfstoffeninformatiesysteem voor het NCP
Voor het beheren van de zandvoorraad op zee is kennis van de locatiesen de kwaliteit (o.a. de korrelgrootte)van hetzand van belang. Daarom is in 2010 in opdracht van Rijkswaterstaat bij Deltares/TNO een delfstoffeninformatiesysteem ontwikkeld om op een snelle en gerichte manier de benodigde informatie uit de bestaande geologische gegevens af te leiden. Dit delfstoffeninformatiesysteem is in deze studie uitgebreid tot de huidige 12 mijlsgrens (met een extra buffer van twee kilometer) en er zijn kwantitatieve en kwalitatieve modelverbeteringen uitgevoerd. Deze verbeteringen bestaan uit een nieuwe extractie van boorgegevens, het aanpassen van de rekenblokken boven de Waddeneilanden, het begrenzen van de modeldiepte tot 12 meter en het toevoegen van een cleaning algoritme. Het resulterende model geeft een geologisch realistischer beeld ; stoorlagen zijn minder 'gefragmenteerd' en het voorkomen van zand, klei, en veenpakketten is geologisch beter te verklaren.
Constructed wetlands redefined as functional wetlands
Constructed wetlands (or "helofytenfilters" in Dutch) are man-made wetlands, which exploit the processes that occur in 'natural' wetlands in such a way that the primary objective is to purify water. Constructed wetlands are used all over the world for this purpose. Over the years, the number of types has increased and there has been great improvement in the clarification of the number of functions a constructed wetland could have. Within cities worldwide, many problems exist, such as risk of flooding, contaminated surface water and the heat-island effect. As an alternative for hard-engineering measurers, eco-engineering measures (such as constructed wetlands) could be used. Such measures are relatively cheap and they have the potential to combine multiple urban functions at the same time. Apart from water purification, constructed wetlands could be used in cities for (among others) recreation, nature, water retention, cooling and feeling of well-being for citizens. There are many possibilities for innovation and improved implementation in urban areas: constructed wetlands could be more successfully implemented in and near cities when different interests and functions are combined within one wetland and when the water purification function is expanded.
Biodrains : een verkenning naar kansen en haalbaarheid bij Rijkswaterstaat
Rapportage in opdracht van Rijkswaterstaat Studio.Biodrains zijn biologisch afbreekbare drains op basis van biobased kunststof. Biodrains zijn alternatieven voor de huidige verticale drains voor bouwrijp maken. Producenten achten ontwikkeling technisch mogelijk en wachten op voldoende vraag. RWS en andere stakeholders kunnen deze vraag prikkelen.
Evaluatie van de kustversterking bij Noordwijk aan Zee : de invloed van de versterking op de zandbanken
Binnen het project 'Kennis voor Primaire Processen, Beheer en Onderhoud Kust' (KPP-BenO) worden ingrepen langs de Nederlandse kust geëvalueerd op onder andere effectiviteit en invloed op het 'natuurlijke' systeem. In het kader van dit project is er interesse in de kust rondom Noordwijk aan Zee, waar een grote kustversterking plaatsvond. In dit rapport wordt het gedrag van zandbanken na de kustingreep onderzocht.
Aanvullende analyses NHI viewer
Dit rapport beschrijft specifiek voor de regionale diensten van RWS de wijzigingen die in NHI 2.2 zijn doorgevoerd naar aanleiding van eerdere bezoeken aan de regionale diensten. Het effect van de wijzigingen wordt op een aantal voor de regionale diensten relevante locaties getoond. Het rapport beschrijft verder een aantal aanvullende analyses die met de NHI viewer zijn uitgevoerd voor de regio IJsselmeer.
Kwantitatieve moleculair genetische detectie van toxine-producerende blauwalgen in zwemwateren in vergelijking met andere meettechnieken
Tijdelijk Anders Bestemmen : een kwestie van beschaving
Tijdelijk Anders Bestemmen wil het mogelijk maken dat gronden of locaties die in afwachting zijn van een ‘definitieve’ bestemming tijdelijk een andere bestemming krijgen. Maar geldt niet het principe dat iedere bestemming een tijdelijke bestemming is of zou moeten zijn? Misschien wijst Tijdelijk Anders Bestemmen de weg naar een nieuw verdrag tussen de mens en zijn omgevingen, een verdrag gegrondvest op de grondwaarde dat iedere bestemming moet zijn te transformeren in andere mogelijke bestemmingen.
Een quickscan van de morfologische ontwikkelingen op de buitendelta van het Vlie en Noordoost Vlieland
Voor het vaststellen van de ligging van de primaire waterkering is het niet alleen van belang om inzicht in de huidige ligging van afslagpunten te hebben, maar tevens in de toekomstige morfologische ontwikkeling.
Effect peilvariaties op zoutbelasting Markermeer en IJsselmeer
Deze studie onderzoekt het effect van peilveranderingen op de chloridebalans van het IJsselmeergebied. Met een offline gekoppeld grond- en oppervlaktewatermodel is onderzocht hoe zoutgehaltes in het oppervlaktewater van IJssel en Markermeer ten opzichte.
Effect van droogte op stedelijk gebied : kennisinventarisatie
Deze literatuurstudie geeft een overzicht van beschikbare kennis over de kwetsbaarheid van stedelijk gebied voor droogte en de relevante processen die optreden bij droogte in de stad. Uit deze studie is gebleken dat er nog weinig kennis beschikbaar is over het effect van droogte op stedelijk gebied binnen Nederland. Voor het invullen van een goede adaptatiestrategie voor droogte is meer onderzoek nodig. Droogteproblematiek in stedelijk gebied is een complex probleem met veel aspecten. Meteorologische droogte wordt veroorzaakt door een gebrek aan neerslag, terwijl de verdamping van oppervlaktewater en vegetatie doorgaat. Daarnaast kan meteorologische droogte versterkt worden door wegzijging van grondwater naar diepere lagen, drainage, grondwateronttrekking en oppervlaktewaterafvoer.