Publications
Search inside publication
4075 results
Systeembenadering voor het waterbeheer
Vergelijking en analyse waterkwaliteit beoordelingsinstrumentarium zoute wateren
Op het Nederlands Continentaal Plat (NCP) wordt de waterkwaliteit beoordeeld door toetsing van een concentratie van een chemische stof aan één van de wettelijke normen zoals die staan vermeld in NW4, OSPAR-documenten en de KRW.
Aandachtstoffen Rijkswateren II : nadere analyse emissies van 16 stoffen
Uit zowel het Beheer- en ontwikkelplan rijkswateren 2010-2015 (BPRW) als uit de Rijkswaterstaat waterkwaliteitstoetsingen van 2006 tot en met 2010, blijkt een aantal stoffen gekenmerkt te kunnen worden als aandachtstof. Het is voor Rijkswaterstaat belangrijk om inzicht te hebben in de herkomst van stoffen, die een probleem of mogelijk toekomstig probleem zijn in de rijkswateren. Uit een lijst van 80 aandachtstoffen zijn 16 stoffen geselecteerd.
Multifunctioneel medegebruik van de waterkering : beantwoording signaleringsvraag #5 van de Deltacommissaris
Het rapport beantwoordt twee vragen: 1) Welke belemmeringen voor multifunctioneel medegebruik van waterkeringen kunnen in het huidig beleid en instrumentarium worden geïdentificeerd? 2) Op welke wijze kunnen deze of andere belemmeringen worden opgeheven, met behoud van de waterkerende functie van bestaande keringen?.
SO Toetsbaarheid ecologische concepten waterkeren - deel 2 : plan-, ontwerp- en toetsaspecten
Gebaseerd op de in 2010 uitgevoerde inventarisatie van regelgeving, beleid en kennisleemtes omtrent het ontwerpen en toetsen van ecologische concepten, worden in dit rapport verschillende deelaspecten nader onderzocht: procesfasen van het plan- en ontwerpproces van ecologische concepten ; veiligheidstoetsing van ecologische concepten .
Inzicht in landelijke waterkwaliteitsdata 2006-2009 : achtergronddocument t.b.v. herziening stoffenlijst MR monitoring
Deltares is gevraagd om op basis van de waterkwaliteitsdata voor regionale wateren en rijkswateren tabellen op te leveren waarmee de keuze voor het afvoeren van stoffen van de lijst in de Regeling monitoring kan worden onderbouwd. Daarbij gaat het in eerste instantie om stoffen uit de MR regeling monitoring. Voor het totale overzicht zijn ook de prioritaire stoffen meegenomen. In dit rapport wordt eerst uitgelegd hoe de waterkwaliteitstoetsing van de Nederlandse oppervlaktewateren, 2006 – 2009, is uitgevoerd, het beschikbaar zijn van data en de gemaakte aannames en keuzes om de monitoringgegevens te toetsen. Vervolgens zijn de getoetste waterkwaliteitsgegevens verder gecategoriseerd. Een korte analyse levert op dat er 14 specifiek verontreinigende stoffen (voorheen: overige relevante stoffen) zijn die onder de rapportagegrens gemeten worden en waarvan de rapportagegrens een factor 10 onder de norm (JG-MKN of MTR) ligt. Vijf van deze stoffen liggen minimaal een factor 100 onder de norm. Daarnaast zijn er 42 specifiek verontreinigende stoffen geselecteerd, waarvan de getoetste waarde meer dan een factor 10 onder de norm (JG-MKN of MTR) ligt, 22 daarvan liggen een factor 100 onder de norm.
Systeemkennis ondergrond Westland ten behoeve van gietwatervoorziening glastuinbouw
In dit rapport wordt voor glastuingebied het Westland ingegaan op: -Scheidende werking 1e scheidende laag i.v.m. risico's brijnlozingen -Haalbaarheid ondergrondse opslag gietwater m.b.v. conceptueel model.
Toekomstbestendige verharde zeeweringen : veiligheidshorizon en mogelijke maatregelen (onderzoekfase 1, ten behoeve van het Deltaprogramma Kust)
Voor 42 locaties met verharde zeeweringen langs de Nedelandse kust is onderzocht onder welke omstandigheden van klimaatveranderingen er een nieuwe veiligheidsopgave ontstaat.
Aanzanding en onderhoudsbaggerwerkzaamheden in de Sardijngeul
De Sardijngeul is onderdeel van de vaarroute over Nederlans grondgebied naar de Westerschelde. In deze studie is onderzocht of de aanzanding en de onderhoudsbaggerwerkzaamheden de laatste jaren zijn toegenomen en, indien dit het geval is, wat mogelijke verklaringen hiervoor zijn op basis van literatuurstudie, data-analyse en deskundigenoordeel.
Mud dynamics in the Eems-Dollard, research phase 1 : literature review mud and primary production
The Water Framework Directive (WFD) obliges the EU member states to achieve good status of all water bodies (rivers, lakes, transitional and coastal waters) by 2015. In the management plan for the implementation of the WFD (and Natura 2000) in the Netherlands, the context, perspectives, targets and measures for each designated water body (also including the Eems-Dollard) have been laid out. The WFD obliges to improve our knowledge on the mud dynamics in the Ems-Dollard, and before 2015 the reasons for the apparent increase in turbidity must be established. Therefore Rijkswaterstaat Waterdienst has initiated the project "Onderzoek slibhuishuiding Eems-Dollard". The first phase of this project aims to setup a modelling and monitoring plan, supported by stakeholders and scientific experts. This phase consists of (a) identification of the current system knowledge and knowledge gaps related to KRW, water turbidity and primary production, (b) a modelling and monitoring plan, and (c) workshops with specialists and stakeholders. This report is the modeling and monitoring plan, following from the literature review (part a), described in an accompanying report.