Publications
Search inside publication
4075 results
Aal in het Benedenrivierengebied - 1 : feiten: achtergrondinformatie, trends, relaties en risico's van dioxineachtige stoffen, PCB's en kwik in aal en zijn leefomgeving
In dit, door Deltares en IMARES opgestelde, rapport, wordt de bestaande kennis omtrent de relatie tussen aal en de kwaliteit van zijn leefomgeving in het Benedenrivierengebied gepresenteerd. Er wordt geconcludeerd dat de gehalten aan PCB's en kwik in deze aal de Europese normen voor het verhandelen van de aal overschrijden en dat nadelige effecten voor de aal en zijn predatoren niet kunnen worden uitgesloten. De dalende trend in deze gehalten neemt de laatste tien jaren sterk af of stagneert zelfs. Er is een indirecte relatie zichtbaar tussen PCB-gehalten in aal en die in de waterbodem en er lijkt een relatie te bestaan tussen de kwik-gehalten in aal en die in zwevende stof.
Veiligheid duinwaterkering Noorderstrand
Beschouwing van de veiligheid van de duinwaterkering van het Noorderstrand (Schouwen). Het rapport omvat de volgende onderwerpen: 1. gebiedsbeschrijving Noorderstrand 2. vergelijking tussen Deltagoot proeven met DUROS+ model 3. voorspelling van zandverliezen door langstransport tijdens een storm 4. historische ontwikkeling van de zandvolumes van het Noorderstrand 5. duinafslagberekeningen.
Morfologische, ecologische en governance principes voor ecodynamisch ontwerpen : toegespitst op 'Bouwen met Natuur' pilots Friese IJsselmeerkust
Modelstudie geleidestructuren : bepaling locatie en omvang
Beschrijft beknopt de opzet, uitkomsten en conclusies van modelberekeningen die in april en mei 2010 zijn uitgevoerd voor de verkenning van het pilot experiment luwtestructuren (slibschermen) in het Markermeer. Het doel van de modellering is tweeledig. Naast het vaststellen van de geometrische vorm en minimale omvang van het ontwerp op de beoogde locatie voor de pilot wordt met het model geprobeerd het fysische proces van geleiding (horizontaal proces) te onderscheiden van opwerveling door golven (vertikaal proces) om zodoende te begrijpen of en waar in het Markermeer het afschermen van gebieden effectief is, zónder daarbij persé golfluwte te creëren.
Vaststellen van trends en trendomkering in grondwater ten behoeve van de KRW : resultaten van de datering van het grondwater onder landbouwgebieden op droge zandgrond in het grondwaterlichaam Zand-Maas
Trendanalyse van grondwater is één van de bouwstenen van de nieuwe Grondwaterrichtlijn (EU 2006). Doel van dit project is: verkrijgen van een dataset van leeftijden van het grondwater in KRW meetpunten in het gebiedstype ‘landbouw-droog’ als basis voor trendonderzoek ; uitvoeren van een trendanalyse voor een breed scala aan stoffen om de toegevoegde waarde van de datering te tonen ; aangeven van de mogelijkheden voor het meetnetbeheer waarbij zo goed mogelijk van de nieuwe informatie gebruik gemaakt kan worden.
Gebiedsgericht beheer van verontreinigd grondwater : resultaten van de workshop van 9 juli 2009
Resultaten van de workshop van 9 juli 2009.
Verkennend onderzoek erosiebestendigheid versterkte baggerspecie : concept rapport
Het in dit rapport gepresenteerde onderzoek betreft een verkennend onderzoek naar heterosiegedrag van versterkte baggerspecie bij gangbare stroomsnelheden in Nederland.
Peelse loop : beeldverslag Water en Ruimteatelier (september-oktober 2010)
In de gemeente Gemert Bakel is in de zomer van 2010 een Water en Ruimte atelier Peelse Loop gehouden. Verschillende opgaven langs de Peelse Loop, zoals aanleg verbinsdingszone EHS, verbetering afwatering, droogtebestrijding en aanleg van rondweg zijn in dit atelier verbonden tot een gecombineerd gebiedsontwikkelingsproject. Het beeldverslag laat de verschillende opgaves in hun ruimtelijke context zien en hoe hoe deze geintegreerd worden in een gebiedsproject.
Ontwikkeling sedimentvolume Eems-Dollard en het Groninger wad : overzicht van de beschikbare kennis en gegevens
In de studie is op basis van digitaal beschikbare bodemligginggegevens, bestaande analyses en sedimenttransportbanen, de ontwikkeling van de sedimentvolumes bepaald van de Groninger Wadden en de Eems-Dollard.
SO Urban Flooding, fase I (2010)
Verschillende stakeholders (Rioned, STOWA, diverse ingenieursbureau's, gemeenten en projectleiders van Deltares-projecten) hebben specifiek aangegeven behoefte te hebben aan de verdere kwantificering van de effecten van klimaatverandering op urban flooding. Hierbij zien zij SOBEK als mogelijk instrument om de urban flooding (en de effecten van eventuele maatregelen) mee te modelleren.