Dhaka waterfront at Buriganga River (Old Ganges). Photograph Mariusz Kluzniak
Dhaka waterfront at Buriganga River (Old Ganges). Photograph Mariusz Kluzniak
Water quality monitoring Dhaka
Water quality monitoring Dhaka

De Meghna Rivier, 30 kilometer ten Oosten van Dhaka is nu aangewezen als een van de belangrijke nieuwe bronnen voor de watervoorziening. Op twee punten langs de rivier wordt onbehandeld water ingenomen. De Asian Development Bank ondersteunt de duurzame realisatie van dit plan voor de Meghna. In 2021 komt meer dan 40% van de watervoorziening van DWASA uit deze rivier en voorziet zo circa 8 miljoen mensen van drinkwater. Om verslechtering van de waterkwaliteit van de Meghna te voorkomen en de duurzame watervoorziening voor Dhaka te borgen is het van cruciaal belang dat het waterkwaliteitsbeheer ter plekke wordt versterkt. De belangrijkste speler hierin is de Department of Environement (DoE).

Passive sampling Dhaka
Passive sampling Dhaka

Voor de ADB beoordeelden wij de huidige toestand en de toekomstige waterkwaliteit. Er zijn historische gegevens verzameld over de waterkwaliteit in de Meghna. Die gegevens zijn opgeslagen en geanalyseerd met Delft FEWS. Ook hebben we verontreinigingsbronnen en toekomstige ontwikkelingen van het stroomgebied in kaart gebracht om vervolgens voorspellingen te kunnen doen over de toekomstige waterkwaliteit. In het adaptieve waterkwaliteitsplan voor de rivier dat wordt opgesteld met de DoE zijn ook de ecologische en economische waarde meegenomen. Een van onze adviezen was bijvoorbeeld om een deel van de rivier aan te wijzen als een ecologisch kritisch gebied.

Naast adviseren, modelleren en begeleiding in de planvorming is onze kennis overgedragen door een uitgebreid trainingsprogramma voor de DoE en DWASA.

Deze pagina delen.