Basiscursus WarmingUp Design Toolkit for Future-proof Heat Networks

De WarmingUP Design Toolkit verbindt een aantal innovatieve tools voor planning, ontwerp en aansturing van warmtenetten in één softwarepakket. Zo worden verschillende fases in de ontwikkeling van een warmtenet onder één dak gebracht en kan de ontwerper werken vanuit een en dezelfde omgeving.

Tijdens de cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • De ontwerper kan met drag-and-drop componenten in een GIS-omgeving eenvoudig een concept warmtenet tekenen.
  • In de simulatieomgeving kan de ontwerper verschillende warmtetransitie-scenario’s voor het warmtenet definiëren en doorrekenen.
  • Slimme algoritmen in de back-end worden ingezet om bijvoorbeeld de kosten van pijpleidingen zo laag mogelijk te krijgen.
  • Doordat de Toolkit dynamisch rekent, kunnen allerlei technische/fysische aspecten van het warmtenet in detail worden geanalyseerd, zoals drukval, temperatuurverloop, stroomsnelheden etc.
  • Met het KPI-dashboard kan de ontwerper continu zien hoe ontwerpkeuzes uitpakken voor de belangen van stakeholders: aspecten zoals kosten en CO2-emissies kunnen voor verschillende scenario’s worden vergeleken.

Zo komt de ontwerper tot een optimaal ontwerp van een toekomstbestendig warmtenet voor de betrokken stakeholders: betaalbaar, duurzaam en flexibel.

Voor wie

De Design Toolkit basiscursus is bedoeld voor ingenieurs en ontwerpers van warmtenetten en aanverwante professionals, zoals deze doorgaans te vinden zijn bij o.a. warmtebedrijven, netwerkbedrijven, ingenieurs- en adviesbureaus en gemeenten. Ervaring/affiniteit met de technisch-economische aspecten van het ontwerp van warmtenetten is een vereiste voor deelname aan de cursus.

Over de Toolkit

De cursus wordt gegeven door docenten van TNO en Deltares, die als lead partners gezamenlijk de Toolkit hebben ontwikkeld. Dit is een beta versie, wat inhoudt dat de Toolkit ten tijde van de cursus nog geen volledig uitontwikkeld en getest eindproduct is. Tijdens de cursus wordt de Toolkit-vanuit-de-cloud gebruikt. De cursisten kunnen de Toolkit-vanuit-de-cloud na de cursus blijven gebruiken gedurende een free trial periode van circa 2 maanden. Na deze periode kunnen de cursisten de Toolkit-vanuit-de-cloud blijven gebruiken onder een af te sluiten service-overeenkomst voor onderhoud en ondersteuning, of de Toolkit downloaden voor lokaal gebruik, waarbij geen verder onderhoud en ondersteuning wordt geboden.

Cursus data 3 en 4 november 2022
Voertaal NL/EN
Kosten De kosten van deze cursus bedragen € 2.000,- ex 21% BTW
Cursusduur 2 dagen (9.00-17.00 uur, inclusief lunch/catering)
Locatie Deltares, Boussinesqweg 1, 2629 HV Delft
Contact Sam van der Zwan (sam.vanderzwan@deltares.nl)

Registratie