Microplastics zijn overal

Gepubliceerd: 24 oktober 2018

Het Europees Parlement heeft op 24 september in grote meerderheid voor een verbod op plastic wegwerpproducten gestemd. Zo moet een eind komen aan de eindeloze stroom plastic die in zee of op straat eindigt, waar het in kleine deeltjes opbreekt en tot microplastics verwordt. Er lijkt namelijk geen ontkomen meer aan: microplastics zijn overal!

 

De plastic soep die in zee verkruimelt tot minuscuul kleine, vaak giftige, deeltjes en in de organen van zeedieren, zoals vissen en mosselen, wordt opgenomen. Vissen en schelpdieren die weer worden gegeten door mensen. Dit was tot op heden het meest bekende voorbeeld van de mogelijke gezondheidsrisico’s van microplastics. Gisteren kwam naar buiten dat voor het eerst ook microplastics in menselijke ontlasting waren gevonden. ‘Niet zo gek,’ vindt Deltares-onderzoeker Dick Vethaak. ‘We krijgen microplastics op alle mogelijke manieren binnen’.

Microplastics zelfs onderdeel van het stof in huis

Plastic verpakkingen van etenswaren, geplastificeerde bekertjes bij het koffiezetapparaat, het tapijt op kantoor, een synthetisch kledingstuk, polymeermuurverf, autobandenstof… het houdt niet op. Bij het gebruik van al dit soort producten komen microplastics vrij. Die deeltjes zweven in de lucht en worden door mensen ingeademd. Of ze slaan neer op ons servies, onze etenswaren en worden zelfs onderdeel van het stof in huis. Niet zo gek dus dat eerder al bekend werd dat ook microplastics zijn aangetroffen in honing, melk, kraanwater en tafelzout.

 

Vethaak maakt zich zorgen: ‘We wisten al dat we allerlei, met microplastic verontreinigde, voedingswaren eten en dat is op zich slecht nieuws. De studie waarbij microplastics in menselijke ontlasting werden aangetroffen, toont dit nu overtuigend aan en laat bovendien zien dat de blootstelling zich wijdverspreid over continenten voordoet. Maar er worden geen uitspraken gedaan over de hoeveelheid plastic deeltjes die in het lichaam achterblijven. Ook is niet gekeken naar de allerkleinste plastic deeltjes die we inslikken en inademen. Die brengen mogelijk de grootste gezondheidsrisico’s met zich mee. De studie versterkt wel nadrukkelijk een gevoel van urgentie: nader onderzoek is snel nodig.”

Aanpak andere bronnen van microplastics

Volgens de Deltares-onderzoeker is het hoog tijd dat het gebruik van plastic wegwerpartikelen in de EU wordt verboden. Het is volgens Vethaak een belangrijke stap in de goede richting die de weg kan vrijmaken voor het aanpakken van andere bronnen van microplastics.

Het Europese verbod op plastic wegwerpproducten gaat pas in per 2021 en moet nog worden bekrachtigd door alle Europese lidstaten afzonderlijk.