Amsterdam zoekt burgerwetenschappers

Gepubliceerd: 28 juni 2017

Waar ruikt het water in de gracht vandaag naar? Is het water in de Sloterplas al echt zo schoon door de mosselen en onderwaterplanten? Wat leeft er allemaal in de sloot achter het huis? En kun je het water uit de vijver in het Vondelpark drinken?

In de maanden juli en augustus krijgen Amsterdammers, jong en oud, de kans om zelf het water in hun stad te onderzoeken. Voor Het Schone Waterexperiment worden 500 enthousiaste deelnemers gezocht. De meetperiode loopt van 5 juli tot 8 september, maar ook daarna kunnen inwoners blijven meten en aanleveren. In het weekend van de wetenschap worden de resultaten uit de meetperiode bekend gemaakt.

Meer data om waterbeheer te verbeteren

Waternet, Wageningen Universiteit en Deltares begeleiden de burgerwetenschappers in de meetperiode. Daarnaast verwerken ze de gegevens die dit grootschalig onderzoek oplevert. Doordat er in de periode veel waterexperts aan de slag gaan komt meer en sneller inzicht in de kwaliteit van het water in de stad. Warm weer of regenbuien hebben effect op de waterkwaliteit en dat is na afloop van deze meetperiode vast ook te zien. De burgerwetenschappers leren veel over het watersysteem in de stad, de professionals beschikken na afloop over meer data waarmee ze het waterbeheer verbeteren.

Vrijwillige waterexperts krijgen waterbox

De vrijwillige waterexperts krijgen via Waternet een waterbox waarin makkelijk te gebruiken instrumenten zitten die ze op dezelfde of telkens een andere plek kunnen gebruiken. Kunstenaar Pavél van Houten vraagt tijdens de meetperiode op ludieke kunstzinnige wijze de aandacht voor de actie.
Woon je in Amsterdam en wil je meedoen ? www.hetschonewaterexperiment.nl