Atollen onbewoonbaar binnen decennia als gevolg van klimaatverandering

Gepubliceerd: 6 oktober 2015

Een nieuwe studie toont aan dat atollen binnen enkele decennia onbewoonbaar kunnen zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Uit de studie blijkt dat bij storm de golven in combinatie met zeespiegelstijging atollen ernstiger en eerder zullen bedreigen dan tot nu toe werd aangenomen. “De nieuwe modelresultaten nemen grotere golven en hogere golfgedreven waterstanden als gevolg van zeespiegelstijging mee in de berekening. Dit leidt tot twee keer zoveel overstromingen van land dan in de huidige modellen waarin alleen zeespiegelstijging word meegenomen”, vertelt Edwin Elias coastal engineer bij Deltares en mede-auteur van het artikel.
Impact of a large wave at the south shore of Laysan Island.

Grote golven op de Zuidkust van Laysan Island. Copyright: Michele Reynolds

Resultaten van toepassing op bijna alle atollen

Meer dan een half miljoen mensen wonen op atollen in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. De onderzoekers van US Geological Survey (USGS), Deltares en de Hawaii Coöperatieve Studies Unit van de Universiteit van Hawaii, Hilo hebben in hun studie specifiek gekeken naar de Northwestern Hawaiian Islands, maar de resultaten van het onderzoek van toepassing zijn op bijna alle atollen.

Ecosystemen en zoetwatervoorraad kwetsbaar

Observaties laten zien dat de zeespiegelstijging door klimaatverandering, het grootst is in de tropische Stille Oceaan, waar veel van ‘s werelds laaggelegen atollen liggen. Zeespiegelstijging is een grote bedreiging voor laaggelegen koraaleilanden. Overstromingen zorgen niet alleen voor schade aan gebouwen en infrastructuur, maar tast ook de kwetsbare ecosystemen en de zoetwatervoorraad in de bodem aan. “Veel koraaleilanden zullen jaarlijks worden overspoeld. De schade en de inkrimping van de zoetwatervoorraad, zal bewoners dwingen hun eiland te verlaten, waarschijnlijk binnen enkele decennia en niet in eeuwen, zoals eerder gedacht,” zegt USGS geoloog en hoofdauteur van de studie, Curt Storlazzi.

De studie “Many Atolls May be Uninhabitable Within Decades Due to Climate Change,” werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature en is online beschikbaar.