Begroeide kwelders vergroten kustveiligheid bij storm

Gepubliceerd: 2 oktober 2014

Voor het eerst is met grootschalige schaalproeven vastgesteld dat schorren en kwelders ook onder extreme condities, zoals een stormvloed, een golfdempende werking hebben. Samen met de vegetatie dempen ze tot ongeveer 20 procent van de golven in 40 meter. Dat betekent dat de dijk achter een kwelder een stuk lager en dus goedkoper kan.

De resultaten van de proeven, die zijn gedaan in de Large Wave Flume van Hannover, zijn opgenomen in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

2977[1]

Bregje van Wesenbeeck, specialist nature-based engineering bij Deltares en mede-auteur van het artikel: ‘Tot nu toe wisten we uit onze rekenmodellen dat schorren en kwelders ook een golfdempende werking hebben onder extreme omstandigheden, maar schaalproeven en veldmetingen waren alleen gedaan met kleine golven. In Hannover hebben we aangetoond wat er met schorren en kwelders gebeurt onder stormcondities.’

Gebleken is dat ook onder deze condities de schorren en kwelders functioneel zijn en in stand blijven. Van Wesenbeeck: ‘Er treedt geen verticale erosie op. Wel zien we dat een deel van de vegetatie verdwijnt.’ De proeven zijn volgens haar een belangrijke stap in het kwantificeren van de rol van ecosystemen bij het voorkomen van overstromingen.

Klik hier voor het artikel in Nature Geoscience