Boren in het verdronken land onder de Noordzee

Gepubliceerd: 16 juni 2017

Aan het begin van het Holoceen, circa 12.000 jaar geleden, stond de zeespiegel 60 m lager dan nu en lag de Noordzee grotendeels droog. Slechts 4.000 jaar later was de zee ongeveer 50 m gestegen waardoor een weids rivierenlandschap veranderde in de huidige Noordzee.

Onderzoeksschip Pelagia NIOZ, copyright HeinS5

Het verhaal over hoe het land onder de huidige Noordzee precies is verdronken ligt nu voorlopig onder water en zand begraven. Niet alleen is dat verhaal geologisch en archeologisch belangrijk, maar het leert ons ook iets over de toekomstige zeespiegelstijging. Marc Hijma, onderzoeker zeespiegelstijging bij Deltares, scheept daarom 15 juni in op het onderzoeksschip Pelagia van NIOZ. Naast Hijma varen ook Chris Mesdag (Deltares), Freek Busschers (TNO-DGN) en Natasha Barlow (Leeds University)en diverse NIOZ-onderzoekers mee.

Wereldwijd vernieuwend onderzoek

Ze gaan wereldwijd vernieuwend onderzoek doen door boorkernen van klei- en veenlagen op verschillende dieptes te verzamelen. Daarmee kunnen ze de historische verdrinking van het land analyseren. Dat is vernieuwend omdat er vrijwel geen hoge-kwaliteit informatie beschikbaar is voor deze periode (vroeg Holoceen). De expeditie levert zodoende nieuwe publicaties, karteringen en modellen van de Noordzee op. Marc Hijma; ‘dat we nu mee kunnen varen met NIOZ is echt een buitenkans, anders was dit onderzoek veel duurder uitgevallen en eigenlijk op korte termijn niet mogelijk.’

Naast het feit dat Hijma en Mesdag veertien dagen meevaren levert Deltares ook de seismische apparatuur (chirp, sparker) voor deze expeditie. De seismiek geeft aan waar de interessante lagen gevonden kunnen worden.

Hijma blogt over zijn ervaringen met het onderzoek op NIOZ@Sea