Dano Roelvink winnaar Coastal Award 2019

Gepubliceerd: 7 juni 2019

Prof. Dano Roelvink (Deltares / IHE) ontving afgelopen week tijdens de Coastal Sediments conferentie in Florida de ‘Coastal Award 2019’.

Dano Roelvink werkte onder andere aan de ontwikkeling van open source softwaremodellen op het gebied van strand- en duinerosie en kustlijnveranderingen. Zijn modellen worden wereldwijd gebruikt voor kustbeschermingsprojecten, waarvan de impact is toegenomen aangezien veel kustgebieden onder druk staan door bevolkingsgroei en klimaatverandering.

Dano Roelvink stond aan de wieg van de software Delft3D en XBEACH. Hij heeft zich sterk ingezet voor internationale wetenschappelijke samenwerking op het gebied van morfodynamisch modelleren en heeft samenwerkingsprojecten geïnitieerd met onder andere de US Geological Survey, de US Office of Naval Research, Army Corps of Engineers en talrijke instituten in Frankrijk, China, Vietnam, Bangladesh, Brazilië en West-Afrika. Momenteel leidt hij de verdere ontwikkelingen rondom XBeach, een open-source model voor stormeffecten langs de kust. In 2011 publiceerde hij samen met Ad Reniers een bestseller ‘Guide to Modeling Coastal morfologie’, uitgegeven door World Scientific.

‘Coastal Sediments’ is een internationale conferentie op het gebied van kusten en engineering oplossingen. Het evenement wordt sinds 1977 georganiseerd en wordt bijgewoond door ruim 300 wetenschappers, vanuit ongeveer 30 landen. Eerdere winnaars van de Coastal Award waren: onder andere Peter Nielsen (2013), Marcel Stive (2015), Rob Holman (2017). Dit jaar werd de conferentie georganiseerd in Tampa, Florida.