Deense boeren meten straks met Nederlandse Nitraat App

Gepubliceerd: 7 december 2018

Het Deense agrarische kenniscentrum SEGES heeft Deltares opdracht gegeven op de Nitraat App te koppelen aan de accounts van Deense boeren bij de landbouw-website Landmand.dk. Deense boeren kunnen daardoor straks inloggen in de Nitraat App.

De nitraatmetingen komen dan in een database van SEGES en zijn voor de boeren in te zien via hun account bij Landmand.dk.

In samenwerking met de Universiteit van Aarhus heeft SEGES de Nitraat App eerst uitgebreid getest. De resultaten waren erg goed en SEGES gaat de rapportage gebruiken om de Nitraat App als officiële meetmethode te registreren bij het Deense ministerie van landbouw. Vervolgens kan de Nitraat App ook gebruikt worden door de zogenaamde ‘catchment officers’, die boeren in Denemarken gaan coachen over waterkwaliteitsmaatregelen.

Nitraat app in Denemarken

Nitraat app in Denemarken, foto van SEGES

Nitraat-App is makkelijk en snel

De Nitraat App is door Deltares ontwikkeld om het voor boeren mogelijk te maken makkelijk, goedkoop en snel nitraatconcentraties te meten. De Nitraat App scant en interpreteert nitraatstrips, laat direct het meetresultaat zien en heeft de optie om het resultaat te delen. De strips hebben een nauwkeurigheid van ongeveer 30%, wat minder nauwkeurig is dan laboratoriumanalyses (ca. 10% nauwkeurig).

Nationaal en internationaal gebruikt

Het project in Denemarken is niet de eerste internationale toepassing van de Nitraat App. Eerder werkte Deltares mee aan een project van de University of Iowa met een grote groep metende vrijwilligers. Daarnaast is recent een project in Californië afgerond, waarbij de Nitraat App gebruikt is om private drinkwaterbronnen met te veel nitraat op te sporen. Ook in Nederland worden steeds meer initiatieven opgezet om het op grotere schaal gebruiken van de Nitraat App mogelijk te maken. Hierbij helpt het dat Nederlandse boeren nu ook privé metingen kunnen doen door in te loggen in de Nitraat App.