Deltares genomineerd voor Waterinnovatieprijs

Gepubliceerd: 12 november 2014

Het project ‘Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit: slimme en betrouwbare wateranalyse’ waar Deltares aan meewerkt, is één van de dertien genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2014. In totaal waren er 135 inzendingen. De Waterinnovatieprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Unie van Waterschappen aan innovatieve projecten die kunnen worden toegepast door de waterschappen. Er zijn vier categorieën. Het project van Deltares valt in de categorie ‘Schoon water’.

Betere analyse dan huidige (kostbare) methode

Met ‘Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit: slimme en betrouwbare wateranalyse’ (ESF Toxiciteit) kunnen waterbeheerders een betere analyse maken van de waterkwaliteit dan de huidige (kostbare) methode. Niet alleen stoffen maar ook effecten worden onderzocht. Waterbeheerders hebben hiermee een instrument waarmee eenvoudig inzicht kan worden gekregen in de effecten van chemische verontreiniging met klassieke en nieuwe gifstoffen op het ecosysteem. Een dergelijk systeem bestaat nu niet, terwijl die behoefte er bij de waterbeheerders wel is.

Vernieuwende aanpak door verbinden chemie en ecologie

Het project draagt ook bij aan een betere implementatie van de Kaderrichtlijn Water. Binnen de KRW Water worden normen gesteld voor de chemische én de ecologische waterkwaliteit. Dit zijn twee gescheiden normenstelsels, die zelden gezamenlijk worden beoordeeld. ESF Toxiciteit is gericht op de schakel tussen chemie en ecologie en biedt een toegankelijke manier om beide normenstelsels onderling met elkaar te kunnen vergelijken. Er is speciaal voor beleidsmakers een tool ontwikkeld om de resultaten eenvoudig te interpreteren. In combinatie met een andere manier van monitoren, is deze aanpak in Europa zeer vernieuwend.

Voor het eerst een Publieksprijs

Dit jaar wordt voor het eerst ook een Publieksprijs uitgereikt. Tot en met vrijdag 28 november kunnen mensen stemmen op hun favoriete genomineerde project. Wilt u meestemmen? Ga dan naar http://www.waterinnovatieprijs.nl/ en volg de stemprocedure. De definitieve winnaar wordt 2 december tijdens de officiële prijsuitreiking bekend gemaakt.

Deltares werkt in ‘Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit: slimme en betrouwbare wateranalyse’ samen met STOWA, RIVM, Waternet en Ecofide.

Waterinnovatieprijs label

3012[1]