Deltares promoties op Radio 1

Gepubliceerd: 11 december 2014

Twee promovenda van Deltares, Sascha Sjollema en Petra Booij, lichtten op 7 december hun proefschriften toe in het programma Reporter Radio op Radio 1.

Sjollema en Booij hebben voor het eerst de precieze samenstelling van het complexe mengsel aan chemische stoffen in onze kustwateren onderzocht en het effect hiervan op microalgen. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat de Europese norm van een aantal chemische stoffen zou moeten worden aangescherpt om microalgen, de basis van de voedselketen, in kustzones beter te beschermen. Ook kan met de huidige risicoanalyse de toxiciteit van chemische stoffen worden onderschat omdat niet alle factoren die de toxiciteit bepalen worden meegenomen.

Sascha Sjollema promoveerde op 25 november aan de Universiteit van Amsterdam. Titel proefschrift ‘Lifting the veil. Impact of contaminants on coastal phytoplankton’. Petra Booij promoveert op 12 december aan de Vrije Universiteit. Titel proefschrift ‘Toxic pressure of chemical stressors on pelgagic microalgae in Dutch estuarine and coastal waters’.

Luister hier naar de uitzending