Duurzame aanpak voor kusterosie Sao Tomé en Principe
Gepubliceerd: 24 april 2014
Morfologische, ecologische en socio-economische impact in kaart gebracht
Voor deze locaties, Malanza en Praia Buraa, zijn door Deltares data verzameld en verwerkt in modellen die nodig zijn voor uitvoering van de suppleties en de baggerwerkzaamheden. Bovendien is de ecologische impact onderzocht en een monitoringssysteem voorgesteld. Ook is het draagvlak van deze oplossing bij de lokale bevolking getoetst. Op basis van het onderzoek zal de regering een definitief besluit nemen.
Zandsuppletie is flexibele oplossing bij zeespiegelstijging
Alessio Giardino, projectleider: ‘We zien steeds vaker dat bij kusterosie voor een natuurlijke oplossing wordt gekozen. Het voordeel van zand is dat het zeer flexibel is. Je kunt het bijvoorbeeld eenvoudig aanpassen aan de gevolgen van zeespiegelstijging. Bovendien hebben overheden en burgers ook steeds meer oog voor het hele kustsysteem.’
Al eerder onderzoek naar gevolgen klimaatverandering uitgevoerd
Deltares is al langer actief in Sao Tomé en Principe. In januari 2013 werd een studie naar de gevolgen van klimaatverandering afgerond. Samen met UNESCO-IHE werden voor de eilandengroep verschillende klimaatscenario’s gemaakt en de gevolgen hiervan in kaart gebracht. Ook werden mogelijke adaptieve maatregelen voorgesteld waarbij duurzaamheid het uitgangspunt was.
Het voorbereidend onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Openbare Werken en Natuurlijke Hulpbronnen van Sao Tomé en Principe. Het werd gefinancierd door de Global Environmental Facility (GEF) en geïnitieerd door de Wereldbank.