Een locatie herontwikkelen? De brownfieldnavigator is nu beschikbaar

Gepubliceerd: 9 december 2014

On- of onderbenutte locaties kunnen door middel van betere samenwerking en de inzet van slimme technieken en functiecombinaties opnieuw gebruikt worden. De brownfieldnavigator (BFN) ondersteunt dit proces en geeft daarvoor tools en informatie.

De BFN te vinden op bfn.deltares.nl   is door Deltares in het Europese Hombre project (www.zerobrownfields.eu) ontwikkeld. Deze interactieve tool, met alternatieven en (out-of-the-box) oplossingen voor locaties is beschikbaar voor iedereen die worstelt met het maken van herontwikkelingsplannen.

Oproep aan gemeentelijke en provinciale medewerkers

De brownfieldnavigator is een online, beslissingsondersteunend programma dat vanwege de ontwikkeling in een Europees project generiek is opgezet. “Maar voor concrete projecten of vragen is de BFN goed aan te passen. De BFN heeft een modulaire opzet en maakt gebruik van open software, waardoor derden ook andere en specifiekere tools en informatie kunnen toevoegen. Je profiteert dan van de kennis die in het Europese project is opgedaan maar krijgt wel maatwerk. Ik roep gemeentelijke en provinciale medewerkers die zich bezig houden met brownfields of herontwikkelingslocaties op om de brownfieldnavigator te gaan gebruiken en over specifieke situaties en wensen contact met mij op te nemen.”; zegt Linda Maring, de projectleider.

Brownfieldnavigator is in verschillende Europese landen getest

De brownfieldnavigator is in het HOMBRE project in verschillende Europese landen getest. Maring: “Een voorbeeld van het testgebruik van de brownfieldnavigator was bijvoorbeeld de bijeenkomst in Genua (Italië) met de gemeente en een werkgroep van burgers over een lastig te herontwikkelen locatie. De burgers zijn sinds 2007 georganiseerd om inspraak te kunnen hebben. In een sessie over het gebruik van de BFN gaf de voorzitter van de werkgroep aan dat hij een meer technische tool had verwacht. Eén  waar de werkgroep zelf niet mee aan de slag zou kunnen gaan maar hij  was positief verrast omdat de tool begrijpelijk en toegankelijk bleek. Een dergelijke tool was wat hem betreft in 2007 al welkom geweest. De voorbeelden in de database waren erg bruikbaar, waardoor de werkgroep meer inzicht kreeg in de mogelijkheden voor oplossingen en haalbare resultaten op de locatie.”

Maring; “De volgende stap is nu om de  kennis verder in de praktijk te ontwikkelen. On- of onderbenutte locaties zijn er nog steeds en kosten alleen maar geld, terwijl als ze worden gebruikt dit meerwaarde heeft voor zowel de locatie als de omgeving. ”

Heeft u vragen over het herontwikkelen van on- of onderbenutte locaties dan kunt u contact opnemen met Linda Maring, expert Bodembeheer bij Deltares ( bfn@deltares.nl)

Testen van de brownfieldnavigator in Genua

Testen van de brownfieldnavigator in Genua

Eerder bericht van Deltares over de brownfieldnavigator.