Experimenten doen en leren over de zichtbare én onzichtbare waterwereld via Almere meet water

Gepubliceerd: 23 april 2019

Vanaf 17 april starten we in Almere met het werven van deelnemers voor een groot ‘citizen science’-project: Almere meet water. Inwoners van Almere kunnen meedoen aan een of meer van de drie projecten: Almere meet waterkwaliteit, Almere meet waterbeleving en Almere meet water op straat.

Aanmelden is gratis en kan via www.almeremeetwater.nl. Via deze website worden ook de resultaten van de deelnemers ingezameld.

Bas van der Zaan, microbioloog Deltares

Bas van der Zaan, microbioloog bij kennisinstituut Deltares, en ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit heeft de ervaring dat mensen het erg leuk vinden mee te doen aan dit soort onderzoeken. Van der Zaan: “Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren. Voor Almere meet waterkwaliteit onderzoeken we samen met de inwoners van Almere de waterkwaliteit. En als je zelf experimenten gaat doen met water en daardoor steeds meer leert over waterkwaliteit, kun je ook eenvoudiger zelf beslissingen nemen over ergens wel of niet gaan zwemmen bijvoorbeeld. Het is immers niet altijd zo dat water dat er helder uitziet geschikt is om in te zwemmen. Bij waterkwaliteit spelen micro-organismen een belangrijke rol. Micro-organismen in het water hebben allerlei verschillende functies. Veel daarvan zijn positief, maar bijvoorbeeld blauwalg of poepbacteriën kunnen mensen en dieren ziek maken. Door mee te doen met het onderzoek, werk je mee aan wetenschappelijk onderzoek, krijg je beter inzicht in het watersysteem en draag je bij aan een nog mooiere waterstad. Ook help je zo mee bij het zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen. Maar – en natuurlijk zeg ik dat als wetenschapper – het is vooral ontzettend leuk om experimenten uit te voeren!”

De deelonderzoeken

Vragen die onder meer aan bod komen in de drie onderzoeken zijn:

  • Almere meet waterbeleving: Wat zijn de beste locaties om te zwemmen, te varen of lekker in het gras langs het water te liggen?
  • Almere meet water op straat: Waar blijft er water op straat staan na een hevige regenbui?
  • Almere meet waterkwaliteit: Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Komt er blauwalg voor?

Startbijeenkomst

Op 3 mei is er om 19 uur een startbijeenkomst bij de Reigers Inn, Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere Stad. Onderzoekers van Deltares en Wageningen Universiteit en waterspecialisten van de gemeente en het waterschap vertellen daar over de projecten en beantwoorden vragen.

Als je mee gaat doen, ontvang je daar een Waterbox, met daarin alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Aanmelden is gratis en kan via de website

Waterplan Almere

Almere meet water is een project uit het Waterplan Almere. Het is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, Gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kunstenaar Pavèl van Houten, kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), Stad & Natuur Almere en de Waterburgemeester Almere.