Grofzandbarrière genomineerd voor Waterinnovatieprijs

Gepubliceerd: 10 oktober 2018

De Grofzandbarrière (GZB) is één van de drie genomineerde projecten voor de Waterinnovatieprijs in de categorie Waterveiligheid.

Nieuwe techniek

De grofzandbarrière is een nieuwe techniek om een dijk te versterken. Op natuurlijke wijze voorkomt de grofzandbarrière het probleem van piping – één van de faalmechanismen van dijken. Als grondwater te snel onder de dijk doorstroomt, zal steeds meer zand uit de ondergrond van de dijk meespoelen. En als er teveel zand is weggespoeld, zakt de dijk geheel in elkaar. In feite is de grofzandbarrière een slim zandfilter in de dijk.

Testopstelling van de Grofzandbarriere in de Deltagoot van Deltares.

Onderzoek op kleine en grote schaal

De grofzandbarrière laat het grondwater onder de dijk wel doorstromen, maar belemmert het uitspoelen van het fijne zand direct onder de dijk. Inmiddels is de werking van de barrière aangetoond op laboratoriumschaal (2017/2018) en op grote schaal (2018): samen met Waterschap Rivierenland en de POV-ping in een testopstelling in de Deltagoot.

Kostenbesparing

Tot voor kort moest een brede grondberm of op locaties met weinig ruimte langs de dijk een beschermingsconstructie van beton, staal of kunststof worden aangelegd. Dat is met de grofzandbarrière niet meer nodig, waardoor veel kosten worden bespaard.

Waterinnovatieprijs

Vernieuwende oplossingen en baanbrekende initiatieven op het gebied van water maken kans op de Waterinnovatieprijs 2018. De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen: waterveiligheid, schoon en voldoende water.

Stem mee!

De Waterinnovatieprijs wordt uitgereikt op 29 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Tot en met 25 november kan er op de genomineerden gestemd worden voor de Publieksprijs! Klik op deze link om te stemmen op de Grofzandbarrière (met als betrokken organisaties Waterschap Rivierland, POV-ping en Deltares).