Havens voor een weerbaar Tuvalu

Gepubliceerd: 9 oktober 2017

Voor mensen op Niutao en Nanumanga, eilanden van Tuvalu is scheepvaart niet alleen belangrijk voor de eerste levensbehoeften, maar ook om te kunnen reageren op rampen. Nieuwe infrastructuur, zoals kleine havens, is nodig om het bestaan van de lokale bevolking en de veerkracht van de maritieme sector van de eilanden te verbeteren.

Midden in de Stille Ocean ligt de eilandengroep Tuvalu. Het is een eilandstaat die bestaat uit enkele minuscule atollen. Boten zijn de enige manier om de afgelegen eilanden van Tuvalu te verbinden met de belangrijkste haven in Funafuti. Door de kleine omvang en de beperkte hoeveelheid vruchtbare grond is de afhankelijkheid van omliggende eilanden groot. De meeste levensmiddelen, bouwmaterialen, producten en essentiële noodhulp na natuurrampen worden vanuit Fiji of vanuit de hoofdstad Funafuti tussen de eilanden verdeeld.

In de huidige situatie gaan schepen buiten de haven voor anker en worden goederen via kleine bootjes naar wal vervoerd. Op sommige eilanden, zoals Niutao en Nanumanga, zijn er zelfs helemaal geen faciliteiten op het land om goederen te lossen. De lading wordt daarom handmatig van de boot naar het strand gedragen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.

 

Werkboot die passagiers en goederen van een groter schip naar de eilanden vervoert.

 

Een goede plek voor aanlegfaciliteiten?

Deltares onderzoekt, in opdracht van de Wereldbank, welke locaties geschikt zijn voor nieuwe aanlegfaciliteiten. Daarnaast worden voor deze locaties mogelijke haven ontwerpen gemaakt en op kosten geraamd. Met behulp van D-HYDRO Suite (Delft3D FM) en XBeach worden de kustrisico’s voor de situatie nu maar ook voor de toekomst gekwantificeerd, daarbij moet dus ook rekening worden gehouden met de verandering van het klimaat. De invloed van de verschillende havenontwerpen op de omliggende kustlijn wordt ook meegenomen in de studie.

De ontwikkeling van aanlegfaciliteiten voor schepen op de twee eilanden kan de leefomstandigheden van de bewoners direct verbeteren door veiligere en betrouwbaardere toegang te bieden tot de maritieme dienstverlening. Ook zijn bewoners dan beter voorbereid om te reageren op rampen en/of noodgevallen, wat van essentieel belang is in kwetsbare gebieden van de Polynesische eilanden.

Golfrozen rond het eiland Niutao.

Contactpersonen Worldbank

  • Sean Michaels
    smichaels@worldbank.org
  • Nora Weisskopf
    nweisskopf@worldbank.org