Het verminderen van negatieve neveneffecten van overstromingen in Parijs

Gepubliceerd: 22 februari 2018

Vorige zomer en het begin van dit jaar waren uiterst belangrijke momenten voor Parijs wat betreft overstromingswaarschuwingen. Na weken van zware regenval in Parijs en omgeving stond het water in de rivier de Seine verontrustend hoog. Niet alleen gaf dat problemen voor schepen die niet meer onder de bruggen door pasten, maar ook vielen metro's en treinen uit. Dergelijke voorvallen onderstrepen het belang van een grondige kennis van de directe en indirecte consequenties van een dergelijke extreme situatie en hoe deze kennis kan helpen bij het verminderen van de negatieve effecten van een overstroming.

Workshops

De CIrcle tool van Deltares, een applicatie op een touch table die wordt gebruikt voor het inzichtelijk maken van de domino-effecten van overstromingen aan eigenaars en betrokkenen, werd door Franse onderzoekers  ingezet om samen met de plaatselijke overheid meer kennis te vergaren over opeenstapelende effecten en afhankelijkheden tussen verschillende betrokkenen bij overstromingen. Het hulpmiddel werd gebruikt tijdens 2 workshops (Ateliers Collaboratifs) voor het EURIDICE-project. In de workshops werden eerdere overstromingen in Parijs besproken met het doel van deze voorvallen te leren hoe de verschillende kritieke infrastructuren elkaar beïnvloeden in dergelijke situaties.

Nieuwe informatie over de beste manier van coördineren

CIrcle werd toegepast door de Franse onderzoekers Valérie November (CNRS) en Servane Gueben-Venière (LATTS). Ze gebruikten de methode om samen met verschillende Parijse belanghebbenden een model van de kritieke infrastructuren te ontwerpen en dat model te koppelen aan rivierafvoervoorspellingen voor de Seine. De gedeelde kennis van de deelnemers aan de workshop bracht nieuwe informatie aan het licht over de manier waarop de verschillende betrokkenen beter met elkaar kunnen samenwerken in het geval van een overstroming.

Servane Gueben-Venière (onderzoeker LATTS): “Een van de grootste voordelen van CIrcle is dat je de keten van domino-effecten kunt uitvouwen: CIrcle maakt het mogelijk om informatie uit te wisselen tussen de van elkaar afhankelijke betrokkenen en te profiteren van de kennis en informatie die tijdens de workshops wordt besproken.”

Volgende stappen

De volgende stap voor de Franse onderzoekers is het visualiseren van de verzamelde kennis en informatie langs de Seine. Voor Deltares is de volgende stap het online beschikbaar maken van CIrcle. De ervaringen met het EURIDICE-project hebben geleerd dat andere onderzoekers CIrcle zelf kunnen gebruiken en er hun eigen workshops mee kunnen maken. De lancering van de online versie van CIrcle staat gepland voor mei 2018.