Hoe maak je de tunnel van Rotterdamsebaan duurzaam?
Gepubliceerd: 2 juli 2014
Deltares bracht de expertise van duurzaam water en bodembeheer in en hoe maak je duurzaam gebruik van grondstoffen. “Bij het gebruik van de ondergrond moet de menselijke ingreep altijd geplaatst worden in het langetermijnperspectief, waarbij onomkeerbare effecten geminimaliseerd worden. Belangrijk uitgangspunt is voor mij dat je maximaal aansluit bij de natuurlijke potentie met zo min mogelijke technische ingrepen”, aldus Jasper Griffioen.
Water- en bodemkwaliteit verbeterd door gebruik te maken van de natuur
Natuurlijke inpassing is één van de aspecten van duurzaamheid. De Rotterdamsebaan kan zo gebouwd worden, dat de kwaliteit van het water, de bodem, de flora en de fauna in de omgeving van de weg verbeterd. De tunnel moet ook klimaatbestendig zijn. Door het extremere weer bij het veranderende klimaat is bijvoorbeeld bevriezing van het wegdek van de toe- en afritten een steeds regelmatiger voorkomende bedreiging van de beschikbaarheid van de tunnel. Door gebruik te maken van verwarmde toe- en afritten, hoeft er bij vorst niet gestrooid te worden. Hiermee wordt het milieu minder belast en de levensduur van de constructie niet bekort door het zout.
Betere bereikbaarheid door nieuwe verbindingsweg
De Rotterdamsebaan is de nieuwe verbindingsweg tussen het rijkswegennet vanaf knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de centrumring van Den Haag met daarin een geboorde tunnel van bijna twee kilometer lang. Met de komst van de Rotterdamsebaan wordt de Utrechtsebaan ontlast, waardoor de bereikbaarheid van Den Haag verbetert.
Meer informatie
Expertteam onder leiding van TU Delft en COB
Bekijk het inspiratiedocument Duurzaamheid op de COB-website.