Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op schaal getest

Gepubliceerd: 18 juli 2014

Om Deventer, Zutphen en de dorpen langs de IJssel te beschermen tegen extreem hoogwater en overstromingen, wordt tussen Veessen en Wapenveld een acht kilometer lange geul aangelegd. De geul, die na de zomer wordt aangelegd, kan maximaal 45% van het IJsselwater afvoeren. Bij Deltares wordt op dit moment met een schaalmodelproef een belangrijk onderdeel van de hoogwatergeul getest: de inlaat, ofwel; de dijk waarover het hoogwater de geul wordt ingelaten.

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op schaal getest

Nauwkeurig inzicht in de stroomsnelheid van het water

Projectleider Judith van Os van Deltares: “In het schaalmodelonderzoek kunnen constructies in de geul, zoals de dijk en brugpijlers, tot in detail worden nagebouwd. Dit geeft ons een nauwkeuriger inzicht in hoeveel water er daadwerkelijk overheen kan en hoe snel het stroomt, ten opzichte van computer rekenmodellen.”

Het schaalmodel

De echte geul wordt straks 8 kilometer lang en tussen de 500 en 1500 meter breed; de inlaat wordt 800 meter lang. In de schaalproef wordt een deel van de inlaat op schaal 1:10 nagebouwd. Het model geeft inzicht in hoe de inlaat daadwerkelijk functioneert en welke voorzieningen nodig zijn om schade te voorkomen door instromend water uit de IJssel in de hoogwatergeul.

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

Tussen Veessen en Wapenveld (gemeente Heerde) wordt na deze zomer begonnen met de aanleg van een hoogwatergeul tussen twee nieuwe dijken. Aan de oostkant van de bestaande dijk wordt een weidegebied zonder bebouwing gerealiseerd dat bij extreem hoogwater als een geul voor stromend water gaat functioneren. Door bij extreem hoogwater de geul in werking te stellen, wordt de waterstand in de IJssel met 71 centimeter verlaagd. Dit gebeurt naar verwachting gemiddeld eens in een mensenleven. De agrarische functie van het gebied blijft gehandhaafd. Tussen de twee dijken kunnen vanwege de veiligheid geen woningen en bedrijfsgebouwen blijven staan.

De geul is eind 2016 klaar en is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat.