Icoonproject voor duurzame (her)ontwikkeling steden

Gepubliceerd: 16 april 2015

Deltares, TNO en de Universiteit Utrecht gaan binnen het Europese Climate-KIC programma Smart Sustainable Districts gezamenlijk aan de slag om van het stadshart van Utrecht een icoon voor duurzame herontwikkeling te maken.

Die duurzame herontwikkeling gaat over vier inhoudelijke sporen. De rol van Deltares in dit programma is aanzienlijk, het instituut trekt twee van de vier sporen, namelijk ‘Hybrid systems for heating and cooling at district level’ en ‘Greening, cool spots, water retention, roof top farming’. Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute (USI) worden ook andere Europese kennisinstellingen bij de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en partners (zoals de Jaarbeurs) betrokken. Zij maken deel uit van de diverse projectteams. In de projecten van Deltares wordt samengewerkt met het Imperial College London.

Innovaties op gebied van klimaatbestendigheid verder ontwikkelen

Climate KIC stelt zich tot doel om in een aantal belangrijke Europese steden (of districten) innovaties op het gebied van klimaatbestendigheid in de praktijk verder te ontwikkelen en te testen voordat ze uiteindelijk ook in andere steden kunnen worden toegepast. Ze hebben hiervoor vier steden geselecteerd. Naast Utrecht zijn dit Londen (het Queen Elizabeth Olympic Park), Berlijn en Kopenhagen. Alle projecten vallen onder de noemer Smart Sustainable District.

Kenmerken Smart Sustainable District

Een smart sustainable district of stad kenmerkt zich door minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw en kundig waterbeheer en vergroening. Dat zorgt voor een prettige omgeving en biedt ruimte aan nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan. Dit leidt ook tot een afname van hittestress en CO2 uitstoot.