Interactieve zandbox: nieuwe interactieve design tool om kustingrepen direct te visualiseren

Gepubliceerd: 14 oktober 2016

Deltares experts hebben een nieuwe Augmented Reality (AR) design tool ontwikkeld, genaamd ‘the Sandbox’, waarmee ingrepen in de kust (waar dan ook ter wereld) interactief kunnen worden vormgegeven. De Sandbox was al eerder te zien op het Zandmotorcongres in september, maar is nu ook, in vernieuwde vorm, binnenkort te zien op het Flood Risk Congres in Lyon.

_dsc8144

De kust ontwerpen met je handen

De Sandbox is letterlijk een zandbak, waarin een deel van de Hollandse kust is nagebootst in de houten bodem en waarin mensen met hun handen met zand een ontwerp kunnen kneden. Aanpassingen in de bodemligging in de zandbak worden real-time ingemeten en doorgegeven aan een hydraulisch kustmodel, waarna berekende getijstromingen en andere model resultaten instantaan kunnen worden gevisualiseerd in de zandbak.

Instrument om co-design te stimuleren

De Sandbox wordt gezien als een instrument om co-design te stimuleren, waarbij ontwerpers en stakeholders gezamenlijk tot een ontwerp kunnen komen en op een interactieve manier kunnen communiceren over zaken als ontwerpeisen en omgevingseffecten. Daarnaast kan de Sandbox ingezet worden als communicatiemiddel in het onderwijs, voor wetenschap en in voorlichting van bijvoorbeeld overstromingsrisico’s.

Onderliggende technologie

De technologie van de Sandbox is gebaseerd op het LakeViz3D project in the United States. Zij ontwierpen in 2012 de eerste AR Sandbox voor onderwijsdoeleinden en stelden het ontwerp en de software openbaar beschikbaar. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 150 verschillende AR Sandboxes geconstrueerd. Het systeem maakt gebruik van een Kinect camera, welke de topografie in de zandbak meet, en een beamer die visualisaties in de bak kan projecteren. Het vernieuwende in de Deltares Sandbox is de real-time koppeling met een Delft3D-Flexible Mesh model, met doel om interactief ontwerpen mogelijk te maken.

Te bezichtigen op conferenties

De Sandbox is op het Flood Risk Congres in Lyon te bezichtigen in de Deltares stand (nummer 15 en 18) en zal ook tijdens de Delft Software Days eind oktober en de Waterbouwdag in november worden gedemonstreerd.

Ontwikkelaars

De Sandbox is ontwikkeld door Arjen Luijendijk (kustexpert) en Fedor Baart (computersimulatie specialist) van Deltares. Zij zijn hierbij geholpen door TU Delft studenten Gerben Hagenaars en Jesse Metz.