Klimaatbestendigheid van wegen in een paar stappen te bepalen

Gepubliceerd: 29 juli 2014

Europese wegbeheerders kunnen vanaf oktober in een paar snelle stappen zien welke plekken in hun wegennet het meest kwetsbaar zijn voor extreme weersomstandigheden. Samen met een aantal Europese partners werkt Deltares op dit moment aan een quickscan voor autosnelwegen.

Extra kwetsbare wegdelen

De buien van gisteren 28 juli waren zo hevig dat autosnelwegen op veel plekken in Nederland onderliepen. Op plaatsen viel 150 mm neerslag. Dit is aanzienlijk meer dan waarop autosnelwegen zijn ontworpen, maar deze buien gelden dan ook als extreem . Met name laaggelegen wegen, plekken met veel rijstroken naast elkaar, bochten en plekken met een dichte deklaag (geen ZOAB) zijn dan extra kwetsbaar.

Klimaatbestendigheid van wegen in een paar stappen te bepalen

Samenwerking met KNMI, EGIS en SGI

Het is algemeen bekend dat de intensiteit en frequentie van dergelijke buien alleen maar toeneemt door klimaatverandering. Daarom ontwikkelt Deltares samen met het KNMI, EGIS (Frans ingenieursbureau) en SGI (Zweeds geotechnisch instituut) een quickscan voor autosnelwegen. De quickscan wordt ontwikkeld in opdracht van alle wegbeheerders van Europa (CEDR, Conference of European Directors of Roads) binnen het Europese onderzoeksprogramma ROADAPT. Met de scan kunnen wegbeheerders snel zien welke plekken in hun wegennet kwetsbaar zijn voor extreme neerslag, maar ook voor andere natuurverschijnselen zoals overstromingen of langdurige hitte.

Strategieën voor welke maatregelen op welk moment

De scan laat wegbeheerders zien waar de kwetsbare plekken op dit moment zitten en geeft een doorkijk naar de toekomst op basis van gangbare klimaatscenario’s. Met de scan worden er ook strategieën ontwikkeld waarmee wegbeheerders kunnen afwegen op welk moment maatregelen moeten worden genomen. Denk hierbij aan het inzetten van extra pompcapaciteit, het vergroten van goten en rioleringen langs de snelweg of een aanpassing in de beheer- en onderhoudstrategie.

Oktober gereed

De quickscan wordt in oktober opgeleverd.