MKB wint gratis testtijd in onderzoeksfaciliteit

Gepubliceerd: 20 oktober 2020

Om innovatie vanuit startups en het MKB te ondersteunen bood Deltares afgelopen zomer gratis tachtig uur testtijd aan in de experimentele faciliteiten. De startups werd gevraagd om een onderzoeksvoorstel in te dienen.

Begin oktober kregen de negen MKB bedrijven die dit hadden gedaan te horen welke van hen van het aanbod gebruik konden maken. De keuze viel op Reefy en Oceans of Energy.

Reefy

De modulaire artificiële riffen van Reefy kunnen onderwater worden samengesteld om een stabiele golfbreker met verschillende niveaus van complexiteit te creëren die de mariene biodiversiteit versterkt.

“Als start-up richten we ons op het leveren van oplossingen met grote positieve impact op de huidige problemen in de markt. Om financiering te krijgen en pilotprojecten te starten, is het noodzakelijk om experimenten uit te voeren in een golfgoot. Deze proeven zijn voor de meeste MKB’ers en start-ups financieel gezien niet haalbaar. Met dit aanbod maakt Deltares het testen van nieuwe innovaties mogelijk die bijdragen aan gezondere kustlijnen, oceanen en delta’s. Het uitvoeren van deze experimenten is van grote betekenis voor onze start-up én voor het zeeleven!”

Oceans of Energy

Oceans of Energy is een jong Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in offshore zonne-energie en daarbij behorende verankeringstechnologie en milieu-impact onderzoek. Het bedrijf is opgericht in 2016 en sindsdien gegroeid naar twintig medewerkers. Ontwikkelen door te doen is het motto. Vanuit een sterke achtergrond en ervaring in de offshore worden nieuwe ideeën niet alleen bedacht en getest, maar ook gebouwd en uitgevoerd, om op die manier te leren en te verbeteren.

Komende maanden zullen Reefy (november 2020) en Oceans of Energy (januari 2021) hun innovaties gaan testen in de Scheldegoot. Alle negen voorstellen bevestigden overigens het beeld dat het Nederlandse MKB ondernemend en innovatief is en werkt aan oplossingen voor maatschappelijk relevante problemen. Dit sluit goed aan bij de visie van Deltares en biedt goede mogelijkheden voor verdere samenwerking en ontwikkelingen in de toekomst