Mondiale waterdata nu gemakkelijk toegankelijk op het BlueEarth Data platform

Gepubliceerd: 8 september 2020

Watergerelateerde gevaren, zoals overstromingen, droogte, vervuiling en andere gerelateerde problemen, vormen een ernstig wereldwijd risico en veroorzaken verlies van mensenlevens en schade aan eigendommen, menselijke gezondheid en economieën. Door economische groei, verstedelijking en klimaatverandering zullen de risico's op veel plaatsen in de wereld toenemen. Zo worden overstromingsrisico's vaak onderschat en slecht beheerd vanwege het gebrek aan data, vooral in minder ontwikkelde regio's. Bovendien vereist de voorbereiding op toekomstige kusterosie en overstromingen data over verschillende gevaren, zoals erosie, golven en extreme gebeurtenissen. Tot nu toe waren deze datasets niet direct beschikbaar binnen één omgeving.

BlueEarth Data platform

Deze week heeft Deltares een platform gelanceerd, genaamd BlueEarth Data. Dit platform bevat wereldwijde data op het gebied van oceanen, kusten en rivieren en kan gebruikt worden door waterspecialisten en -beheerders over de hele wereld. Volgens ons motto ‘Dare to share’ zijn verschillende door Deltares ontwikkelde voorspellingssystemen en data-services gecombineerd tot één web-gebaseerd platform, waar gebruikers de data gratis kunnen bekijken, inspecteren en downloaden. BlueEarth Data maakt deel uit van een groter initiatief genaamd BlueEarth, een geïntegreerd open platform met informatie en tools om watergerelateerde planningsprocessen te ondersteunen. Om het verleden te verklaren en de toekomst te verkennen.

Jaap Kwadijk (voorzitter Wetenschapsraad Deltares): “Dit is een prachtige ontwikkeling. Het is een grote stap voorwaarts. BlueEarth Data verbindt de hele onderzoekswereld die werkt aan kust- en rivieroverstromingen met elkaar. En nog belangrijker is dat BlueEarth Data door open toegang aan te bieden de eerste stap zet om informatie over wereldwijde overstromingsgevaren binnen handbereik te brengen. Dat is een voorwaarde voor transparantie bij de besluitvorming.”

Diverse data-services en interactie

De mondiale data zijn momenteel gegroepeerd onder de thema’s Overstromingen, Kustbeheer en Offshore. Deze thema’s omvatten wereldwijde datasets, waaronder voorspellingen voor rivierafvoer en stormvloed, veranderingen in de kustlijn, dieptemeting en golf condities. Ook zijn data-services van derden opgenomen om de integratie van de verschillende data-services en de interactie met de communitiy te versterken.

Plan tijdig acties

De vrij toegankelijke data kunnen de planning van acties ondersteunen. In het bijzonder is, tijdens extreme gebeurtenissen, de beschikbaarheid van dagelijkse voorspellingen van getijden en golven op lokale en regionale schaal de sleutel tot het tijdig plannen van acties. Het wereldwijde operationele voorspellingssysteem voor getijden en golven kan hiervoor deze informatie op elke locatie ter wereld leveren. Gebruikers kunnen mondiale verwachtingen van waterpeil en stijging en stromingen bekijken, maar kunnen ook de tijdreeksdata in detail bekijken en downloaden op 1000+ locaties. Dit is slechts een van de vele voorbeelden waar de modelsystemen en data-services van Deltares hun toegevoegde waarde voor de samenleving laten zien.

Dr. Gerben J. de Boer (manager Datalab Van Oord): “We zijn verheugd om een ​​nieuw multi-thematisch en interactief dataportaal te zien en de rijkdom aan oceaangegevens te verkennen. Nieuwe webgebaseerde oplossingen zoals BlueEarth Data zijn nodig in het GIS-landschap om de laatste mijl te overbruggen. De nieuwste technologische mogelijkheden van cloudoplossingen maken het mogelijk om vragen van niet-technische eindgebruikers op te lossen.”

Toegang tot een netwerk van wereldwijde data, experts en ideeën

Door BlueEarth Data-services te gebruiken, hebben besluitvormers toegang tot een netwerk van wereldwijde data, informatie, experts en ideeën. Binnenkort gaan we samen met onze gebruikers het aantal datasets op het platform uitbreiden, wat weer nieuwe kansen biedt. We moedigen gebruikers aan om feedback en mogelijkheden voor samenwerking met ons te delen om nieuwe oplossingen te bieden voor een duurzamere toekomst.