Monitoren van mijndammen op afstand: een gezamenlijke inspanning van Brazilië en Nederland

Gepubliceerd: 8 oktober 2019

Deze week komen geotechnische experts en datawetenschappers uit Brazilië en Nederland samen in een hackathon, met als doel een systeem te ontwerpen om de veiligheid van mijndammen te bewaken. De hackathon wordt georganiseerd door Deltares en vindt plaats in Delft.

DCIM101MEDIADJI_0937.JPG

795 mijndammen in Brazilië

Mijndammen zijn aarden constructies (soms tot 100 meter hoog) die worden gebruikt om mijnafval tientallen jaren op te slaan. Een week geleden faalde een mijndam in de staat Mato Grosso in Brazilië en stroomde er 580.000 kubieke meter modder tot 2 km uit de stortplaats. In Brazilië zijn de laatste jaren vaker dit soort rampen voor gekomen. In januari van dit jaar brak de Brumadinho-mijndam in de staat Minas Gerais, met 248 doden en ernstige schade tot gevolg. Drie jaar eerder faalde een andere mijndam in Minas Gerais, waarbij verschillende dorpen overstroomden – 19 doden veroorzaakte – en het ecosysteem van de Doce-rivier vervuilde. Er zijn meer dan 230 dammen voor mijnafval in Brazilië die een risico vormen voor het milieu en de veiligheid van de samenleving. Wereldwijd zijn tot nu toe dit jaar 6 grote incidenten gemeld.

Verbeteringen om falen te voorspellen

In Brazilië en andere landen bestaat er een dringende behoefte om de monitoring van mijndammen – van zowel in gebruik zijnde als verlaten stortplaatsen – te verbeteren en mogelijk catastrofale gevolgen beter te voorspellen. Innovatieve technologieën zoals aardobservatie, data-integratie, kunstmatige intelligentie en waarschuwingssystemen bieden kansen om dit doel te realiseren. De belangrijkste uitdaging is om de verschillende technologieën te integreren in een systeem dat aansluit bij de behoeften van de Braziliaanse eindgebruikers en de bredere samenleving.

Hackathon

Het doel van de hackathon, die plaatsvindt van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober bij Deltares in Delft, is het ontwerpen en testen van een systeem om op afstand de veiligheid van dammen te controleren. Het eerste deel van de hackathon zal zich richten op een analyse van de behoefte van de eindgebruikers. Dit wordt gevolgd door brainstormen, ontwerpen van oplossingen en een “proof-of-concept” van systeemcomponenten door ze toe te passen op concrete mijndammen.

Deelnemers aan de hackathon zijn:

  • Eindgebruikers en geologie- en mijnbouwexperts uit Brazilië afkomstig van het nationale mijnbouw agentschap (National Mining Agency ANM), het milieu agentschap van Minas Gerais (SEMAD) en de universiteit van Ouro Preto (UFOP).
  • Remote sensing specialisten, datawetenschappers en geotechnische experts in Nederland afkomstig van Deltares, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft en SkyGeo.

Ton Peters (Deltares) en Luiz Panagio (National Mining Agency), leiders van de hackathon: “We verwachten in de hackathon de haalbaarheid van een dergelijk monitoringsysteem aan te tonen en de toegevoegde waarde ervan te demonstreren.”