Nederlandse experts helpen de Filipijnen weerbaarder te worden tegen natuurgeweld

Gepubliceerd: 15 juli 2014

Op dit moment zijn vijf experts van het ‘Dutch Risk Reduction Team’, waaronder Deltares, in de Filipijnen aan het inventariseren wat er moet gebeuren om het land weerbaarder te maken tegen toekomstig natuurgeweld. In dit land wordt hard gewerkt aan wederopbouw na de verwoestingen van tyfoon Haiyan afgelopen november, waarbij meer dan 6.000 mensen omkwamen en miljoenen dakloos werden.

Nederlandse experts helpen de Filipijnen weerbaarder te worden tegen natuurgeweld

Het Nederlandse team

Naast een expert van Deltares (Tjitte Nauta, expert integraal watermanagement) bestaat het team uit experts van Royal HaskoningDHV, Rode Kruis, Wetlands International en Cordaid. De afgelopen dagen hebben zij in Manila gesproken met betrokken instanties, in Tacloban overlegd met lokale experts en de lokale autoriteiten en veldbezoeken afgelegd in de getroffen regio. Ze kijken onder meer naar de mogelijkheden van het maken van een verbeterde kustverdediging, aanplanten van mangroves en het winnen van land om de kust te versterken en kansen te bieden aan de getroffen bevolking.

Gericht op wederopbouw en preventie

Het DRR-team is een gezamenlijk initiatief van de ministers Ploumen en Schultz van Haegen. Een pool van experts van bedrijven, kennisinstellingen (waaronder Deltares), ngo’s en overheid uit de Nederlandse watersector kan snel ingezet worden na overstromingen, droogte en watervervuiling. Het DRR-team richt zich op wederopbouw en preventie, niet op noodhulp. De experts geven vooral advies over oplossingen, maar ze kijken ook waar kansen liggen voor Nederlandse bedrijven om daaraan bij te dragen.

Nederlandse experts helpen de Filipijnen weerbaarder te worden tegen natuurgeweld2