Nederlandse kennis ingezet voor ontwikkeling en bescherming baai van Manila

Gepubliceerd: 24 januari 2018

Nederland en de Filipijnen slaan de handen ineen bij de ontwikkeling en bescherming van de baai van Manila. Onder leiding van Deltares komen overheden en maatschappelijke instellingen met een plan om de baai op te schonen en de leefbaarheid van Metro Manila en de kustzone te vergroten. Ook is de regio straks beter bestand tegen effecten van klimaatverandering.

 

De Nederlandse ambassadeur in de Filipijnen, Marion Derckx, ondertekende hiervoor afgelopen maandag een overeenkomt met de Filipijnse overheid.

Voortbouwen op ervaringen

Uitvoering van dit plan komt miljoenen mensen rondom de baai ten goede, stelt de Filipijnse overheid. Met het planningsproject is ongeveer 5 miljoen euro gemoeid. Hiervan betaalt Nederland 1 miljoen euro. Nederland investeerde al eerder in soortgelijke projecten in Bangladesh, Vietnam, Myanmar en Indonesië. In de Filipijnen wordt voortgebouwd op de ervaringen die daar zijn opgedaan.

Kaders voor herontwikkeling

Tjitte Nauta (regiomanager Azië en projectdirecteur ‘Manila Bay Sustainable Development Master Plan’): “Deltares zal zich 30 maanden, samen met een lokale partner, bezighouden met het ontwikkelen van een masterplan voor de baai van Manila. Dit plan bevat de kaders die helpen om de herontwikkeling van de baai gecoördineerd uit te voeren: wat kan wel, wat kan niet en wat moet waar gebeuren? Het plan dient voor economische, ecologische en sociale doeleinden voor de ruim 25 miljoen inwoners van het gebied”.

De ondertekening afgelopen maandag door Marion Derckx (Nederlandse ambassadeur in de Filipijnen) en Ernesto Pernia (secretaris sociaal economische planning Filipijnen)