Nieuw type dijkbekleding onderzocht

Gepubliceerd: 29 april 2016

Deltares doet deze maand in de nieuwe Deltagoot onderzoek naar een nieuw type dijkbekleding, genaamd ‘Hillblock’. Hillblock is een betonnen zetsteen met een ingenieuze vorm. Als dit type dijkbekleding een superstorm, die in de Deltagoot kan worden gesimuleerd, kan weerstaan dan is de Nederlandse watersector een innovatie rijker en kan dit leiden tot efficiëntere dijkontwerpen. Op dinsdagmiddag 26 april konden stakeholders een test bijwonen.

foto 1

Onderzoek op grote schaal

Hillblock is een innovatie van ondernemer Hans Hill. Hij wil met dit experiment laten onderzoeken hoe stabiel het Hillblock is onder zware golfbelasting. In de Deltagoot is het mogelijk om de hoogste kunstmatige golven ter wereld te maken, tot wel 5 m hoog. Door deze grote schaal levert dit onderzoek betrouwbare resultaten op met betrekking tot de werking van het Hillblock als dijkbekleding.

Kunstmatige ruwheid

Volgens onderzoeker Paul van Steeg van onderzoeksinstituut Deltares zijn de eerste resultaten veelbelovend en is het Hillblock stabiel onder een relatief zware golfbelasting. “In het huidige onderzoek meten we de sterkte van de Hillblocks. Vorig jaar zijn we in een soortgelijk onderzoek nagegaan hoe deze zetsteen de hoeveelheid water die over de kruin van een dijk slaat kan reduceren. Dat is voor het ontwerp van een dijk erg belangrijk omdat de hoogte van de dijk daardoor kan worden gereduceerd. Doordat het Hillblock een kunstmatige ruwheid heeft, blijkt de hoeveelheid overslaand water fors minder te zijn”.

Minder hoeveelheid beton is nodig

Ondernemer Hans Hill is tot nu toe tevreden met de resultaten. “De Hillblocks in deze test waren slechts 18 centimeter dik en konden desondanks golven tot ruim
3 m (vergelijkbaar met een superstorm, die eens in de 3000 jaar voorkomt) weerstaan. Doordat dit blok zo sterk is, is er minder beton nodig is . Dat scheelt in de kosten en in de milieubelasting (CO2 emissie). Bovendien reduceert het de hoeveelheid overslaand water en daarom is het Hillblock een zeer aantrekkelijk alternatief is voor traditionele steenzettingen op dijken”.

Over Hillblock

Het Hillblock is een betonnen zetsteen met een ingenieuze vorm. Wanneer de betonnen zuilen tegen elkaar worden geplaatst ontstaat een kanaalvormige toplaag. Er is het vermoeden dat deze kanaalvormige toplaag zorgt voor een demping van de brekende golf waardoor de bekleding zeer stabiel is.

Drainage- en Grassblock

Behalve het Hillblock wordt tevens het Drainage- en het Grassblock in de Deltagoot getest. Het laatste blok wordt onder de graszode geplaatst. Bij een zeer zware storm zal de graszode wegslaan en komt het Grassblock tevoorschijn welke als bekleding zal fungeren. Hill: “Met dit blok is het mogelijk om een sterke dijk met een groene natuurlijke uitstraling te kunnen realiseren. De totale hoogte van de dijk kan veel lager worden, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Dat is de innovatie van het Grassblock”. Het Drainageblock wordt gebruikt als wegverharding en heeft sterk water afvoerende eigenschappen.

Vervolg en toepassing

Deltares verwacht de komende weken de testen af te kunnen ronden. Deze dijkbekleding kan als dijkversterking voor een groot deel van de Nederlandse zee- en rivierdijken worden toegepast. Ook internationaal heeft deze dijkbekleding veel potentie.

foto 2