Nieuw veldlab om leidingbreuken beter te voorspellen

Gepubliceerd: 17 februari 2017

Vrijdag 17 februari is het veldlab STOOP (Sensortechnologie Toegepast Op Ondergronds Pijpleidingen) geopend. Binnen het STOOP-project wordt door alle gastransport en bijna alle drinkwaterbedrijven in Nederland, Deltares, TNO en Sky Geo toegepast onderzoek gedaan naar het beter voorspellen van leidingbreuken ten gevolge van grondzakkingen.

Aanleiding zijn de bijna incidenten met gebroken gasleidingen. Op basis hiervan heeft de Onderzoekraad voor Veiligheid aanbevolen om maatregelen te nemen.

Op basis van Big Data

STOOP veldlab opening

STOOP bouwt aan een monitoringsysteem. Dat gebeurt op basis van Big Data; over de opbouw van de ondergrond, historische informatie over gas- en watertransportleidingen en bouwkundige constructies. Hiermee kan voorspeld worden wanneer een leiding dreigt te bezwijken, zodat deze tijdig kan worden vervangen. Die technologie wordt in het veldlab in Groningen, een praktijkomgeving waarin kennisinstellingen en bedrijven samen aan de oplossingen werken, getest.

Andere toepassingen STOOP

Het monitoringsysteem is ook zeer geschikt voor waterleidingen, riolering, stadsverwarming, olieleidingen, telecomleidingen en ondergrondse hoogspanningsleidingen.

gasleiding langs woonhuis