Oplossingen voor bodemdaling in stedelijk gebied

Gepubliceerd: 11 juli 2014

Door de mens veroorzaakte bodemdaling vormt een grote bedreiging voor deltasteden, bleek tijdens het debat ‘Houdbaarheidsdatum van Deltasteden’, dat Deltares op 4 juni organiseerde tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Oplossingen zijn er, maar de ontwikkeling en uitvoering ervan vragen om nieuwe vormen van stadsplanning en bestuur.

Vergeleken met bodemdaling is de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering een langzaam proces, zei Maarten Smits, directeur van Deltares bij de opening van het debat. De belangrijkste oorzaak van die bodemdaling – of relatieve zeespiegelstijging – is ‘man made’, namelijk de onttrekking van grondwater, vooral voor het winnen van drinkwater voor de steeds groeiende stedelijke bevolking.

Onder leiding van dagvoorzitter Guido Wallagh gingen Ton Schaap, gemeente Amsterdam, Roelof Stuurman, Deltares, Rien Swets, gemeente Gouda, Martin Hanning, gemeente Rotterdam, Stijn Koole, Bosch & Slabbers, Gerald Jan van Ellen, Deltares met elkaar in een boeiend debat.

Lees hier het verslag

Alle presentaties staan op http://www.slideshare.net/deltares