Samenwerking Nederland en Mexico op het gebied van waterveiligheid

Gepubliceerd: 15 april 2014

Vandaag ondertekent minister Ploumen, van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een Mou met de federale overheid van Mexico (Conagua) op het gebied van waterveiligheid.

Tabasco en Acapulco

Ploumen kwam naar de staat Tabasco om de samenwerking op economische ontwikkeling te ondersteunen, die gebaseerd is op waterveiligheid, waarbij ook andere sectoren als olie&gas, duurzame infrastructuur, landbouw, logistiek en milieu van belang zijn. Naast Tabasco ligt de focus ook op integraal kustmanagement aan de pacific coast (Acapulco).

Samenwerking Nederland en Mexico op het gebied van waterveiligheidBijdrage van Deltares

Op vrijdag 11 april verzorgde Deltares (Bas van de Pas) samen met Arcadis een workshop op het social innovation Festival Catapulta in Oaxaca. De workshop ging over het gebruik van (Nederlandse) innovaties zoals simulatie, gaming en participatietools. Deze innovaties hebben een belangrijke meerwaarde om te kunnen komen tot duurzame wateroplossingen. Diverse modelsimulaties werden geïllustreerd en was er een demonstratie van de maptable en de deltagame.
Daarnaast heeft Deltares op zaterdag 12 april een samenwerkingscontract gesloten met de Gemeente Oaxaca, voor het project over Duurzaam Watersysteem in Oaxaca. Tot slot staat Deltares op korte termijn aan de lat om een knowledge2knowledge agreement met Mexico af te sluiten, samen met universiteiten in Nederland en Mexico en het Global Change Centre aldaar.