Spijkers in grondwater demonstreren ijzervreters

Gepubliceerd: 5 februari 2018

In grondwater leven verschillende bacteriën die hun energie uit metaal halen. De bacterie Desulfovibrio bijvoorbeeld. Een goede maaltijd voor dit beestje bestaat uit stalen buizen die in de grond liggen.

Met spijkers in flessen laat het Geochemisch Microbiologisch Laboratorium van Deltares zien hoe het dan met hen afloopt. In de fles ontstaat een zwarte aanslag en uiteindelijk blijven er alleen kruimels over. Dat kan dus ook met een stalen buis gebeuren.

De spijkers in flessen zijn te zien gedurende de tentoonstelling ‘leven in het heelal’ in Science Museum NEMO.

opstelling NEMO, extreme eters, ijzervreters

Beschadiging van ondergrondse metalen infrastructuur

Corrosie van staal door bacteriën is één van de belangrijkste oorzaken van beschadigingen aan ondergrondse metalen infrastructuur denk daarbij aan bijvoorbeeld gasleidingen. Deltares onderzoekt samen met bedrijven het gedrag van deze “ijzervreters”. We leren hierdoor welke bodemomstandigheden de bacteriën  fijn vinden en welke juist niet. Zo kunnen we beschadiging van ondergrondse metalen infrastructuur mee helpen voorkomen.

Kennis delen

Die kennis delen we ook regelmatig op congressen zoals bijvoorbeeld op het Nationale  Buisleidingenplatform en via onze publicaties