Tests meervoudig gebruik offshore platformen in UNITED project

Gepubliceerd: 21 februari 2020

Op de Europese zeeën vindt een enorme ontwikkeling van mariene infrastructuur plaats. Er zijn in toenemende mate concurrerende activiteiten en ruimtelijke claims van de traditionele exploitatie zoals offshore platforms als ook nieuwe duurzame economische activiteiten, bijvoorbeeld windmolenparken. In het UNITED project onderzoekt Deltares samen met 25 partners hoe het combineren van economische en ecologische productieve processen kan zorgen voor een duurzamer en efficiënter gebruik van offshoreplatforms in de Europese zeeën.

Visualisatie meervoudig gebruik offshore platforms

Vijf pilots voor meervoudig gebruik van offshore platforms

Het Europese UNITED project test de levensvatbaarheid van het meervoudig gebruik van offshore-platforms in de Europese zeeën. In vijf pilots worden combinaties van verschillende componenten zoals duurzame energie (wind en zon), aquacultuur, maritiem transport en toerisme getest. De tests omvatten het ontwerp, de implementatie en de operationele fasen van de platforms. Als resultaat zal het UNITED project met aanbevelingen komen om de werking, planning en het beheer van meerdere offshore activiteiten te verbeteren. Deze technische analyses worden inclusief richtlijnen, workshops, routekaarten en hulpmiddelen opgeleverd.

Multidisciplinaire aanpak

Voor deze pilot-projecten hanteert Deltares de multidisciplinaire aanpak met verschillende specialisten op het gebied van engineering, modellering van ecosystemen, economische analyse, mariene ruimtelijke ordening en Decision Support. Deltares is verantwoordelijk voor de coördinatie van de pilots en is voorzitter van de Technologie werkgroep.

Het UNITED project bouwt voort op de resultaten van het MERMAID project. Gerelateerd aan UNITED is het huidige EU-project IMPAQT, waarbij Integrated Multi-Trophic Aquaculture (IMTA) wordt getest. Deltares ontwikkelt kennis en hulpmiddelen om de ontwikkeling en implementatie van IMTA te faciliteren.

UNITED Kick-off bij Deltares, 27-29 januari 2020