Toename van extreme zeewaterstanden langs de kust wereldwijd verwacht

Gepubliceerd: 5 juli 2018

Klimaatverandering zal leiden tot een toename in extreme zeewaterstanden, en daarmee tot hogere overstromingsrisico’s voor kustgebieden, tenzij tijdig maatregelen worden getroffen. Een internationaal team bestaande uit onderzoekers uit Italie, Griekenland, Engeland en Nederland (TU Delft / Deltares) publiceerden hier onlangs over in Nature Communications.

Auteur Martin Verlaan (Deltares / TU Delft)

Toekomstig risico

Extreme zeewaterstanden zijn het resultaat van een combinatie van hoog tij en extreen weer, die kunnen leiden tot stormvloed en hoge windgolven. Deze gebeurtenissen kunnen worden verergerd door een gemiddeld hogere zeespiegel, en een verwachte toename van tropische stormen. Onderzoekers hebben nu voor het eerst deze processen gecombineerd tot een risicoschatting van extreme zeewaterstanden tot 2100.

Van eens per honderd jaar naar jaarlijks

De meest verrassende uitkomst was dat de extreme hoogwaterstanden die vandaag de dag een keer per honderd jaar worden verwacht, tegen het eind van de eeuw jaarlijks zouden kunnen plaatsvinden.

Onderliggend model

Martin Verlaan ( Deltares / TU Delft) was betrokken bij deze publicatie, met de ontwikkeling van het onderliggende Global Tide and Surge Model (GTSM), dat binnenkort uitgebreid gaat worden voor de specifieke Nederlandse situatie met de start van het FAST4NL project.

Al eerder verscheen in de De Ingenieur dit bericht over het Global Tide and Surge Model: Wereldkaart toont extreme zeewaterstanden