Van hoge resolutie data naar alerts over kwaliteit zeewater

Gepubliceerd: 11 januari 2019

De Europeese Unie investeert 2 miljoen euro in het beschikbaar maken van hoge resolutie data over de zeewater kwaliteit. Vooral havens en aquacultuurbedrijven gaan hier de vruchten van plukken omdat ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren.

In het H2020 HiSea consortium dat door Deltares wordt gecoördineerd wordt Sentinel satelliet data over de waterkwaliteit van het zeewater op een praktische manier beschikbaar gemaakt. Om de praktische toepassing te organiseren en testen zijn de Haven van Valencia en Selonda Aquaculture SA bij het consortium aangesloten. Verder doen zeven verschillende partners uit Nederland, Spanje, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Israël mee.

De data komt van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus. Deze hoge resolutie data kan nu nog niet gebruikt worden door bedrijven.

Ghada el Sarafy van Deltares zegt over HiSea; ‘het is vooral belangrijk dat we makkelijke, accurate en betrouwbare informatie voor beheerders en bedrijven mogelijk maken. Met de alerts die uitgaan hebben die dan een (concurrentie)voordeel.’

Voor de wetenschappers is betere voorspellingen maken over de zeewater kwaliteit een belangrijke drijfveer.