Voorspellingssysteem operationeel om baai bij Rio sneller op te ruimen

Gepubliceerd: 12 maart 2015

Deltares helpt mee om Guanabara Bay, gelegen aan de Braziliaanse kust bij Rio de Janeiro, op tijd schoon te krijgen voor de Olympische Spelen in 2016.

Het operationele voorspellingssysteem is opgeleverd aan de overheid in Rio de Janeiro tijdens een presentatie van Joao de Lima Rega, projectleider Deltares. Met het systeem moet het schoonmaken sneller kunnen worden uitgevoerd zodat de baai in 2016 schoon is als de Spelen beginnen.

Lokaliseren van afval

De baai van 380 km2 heeft in ernstige mate te kampen met ronddrijvend afval. Het voorspellingssysteem geeft aan waar het afval zich in de baai bevindt en hoe snel het in welke richting beweegt en voorspelt 4 dagen voorruit. De eco-boten die het afval opruimen kunnen daardoor efficiënter en effectiever worden ingezet.

Verontreiniging door urbanisatie en ontbossing

Ooit kende het uitgestrekte gebied een rijk en divers ecosysteem, maar het is de afgelopen decennia door onder meer urbanisatie en ontbossing sterk verontreinigd. Burgers en bedrijven uit omringende gemeenten dumpen het afval in rivieren waar het nauwelijks wordt afgevangen. Via de rivieren stroomt het de baai in.

Guanabara Bay

Guanabara Bay, waar een aantal Olympische activiteiten gaat plaatsvinden, heeft een groot probleem met ronddrijvend afval

Het project in de baai van Rio wordt ondersteund door de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken.

More information: