Vraag naar Nederlandse expertise voor Nicaraguakanaal

Gepubliceerd: 1 augustus 2014

Dr. Paul Oquist, Minister van Nicaragua en adviseur van de president voor het Nicaraguakanaalproject bracht een bezoek aan Deltares. Hij liet zich informeren over wat Nederland in huis heeft aan expertise om een het nieuwe Nicaragua kanaal te realiseren.

Uitbreiding is nodig om steeds grotere schepen te bedienen

Nicaragua is van plan om een kanaal aanleggen dwars door Nicaragua, die een verbinding maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, à la Panamakanaal. Het nieuwe kanaal geeft niet alleen een nieuwe impuls aan de Nicaraguaanse economie, maar ook aan de wereldeconomie. Door de toenemende wereldbevolking en de groter wordende welvaart in landen als India en China, neemt de vraag van transport over water met zeer grote bulk- en containerschepen toe. Om steeds grotere schepen te kunnen bedienen wordt het Panamakanaal op dit moment uitgebreid. Maar zelfs dat vergrote kanaal kan niet de huidige meest grote containerschepen aan, laat staan in de toekomst.

Nicaraguakanaal

Onderzoek naar haalbaarheid van het project

Deltares onderzoekt de haalbaarheid van de plannen en geeft aan waar mogelijke knelpunten liggen. De schepen moeten via de sluizen een hoogteverschil overwinnen van ca. 31 meter om vanaf de Atlantische Oceaan via het hoger gelegen Nicaraguameer naar de Pacific te komen. Eind dit jaar moet duidelijk worden of het kanaal er echt gebouwd kan worden.

Nicaragua