Waterinstituten uit Louisiana en Nederland pakken samen wereldwijd waterproblemen aan

Gepubliceerd: 13 juli 2017

The Water Institute of the Gulf, Deltares en de gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zijn een overeenkomst aangegaan om hun ontwikkelingen op het gebied van toegepaste wetenschap in te zetten voor een krachtige wetenschappelijke samenwerking. Hiermee kunnen ze de samen de strijd aan om met goede oplossingen te komen voor het stijgende zeeniveau en de kusterosie.

Deltares en The Water Institute werkten sinds de oprichting van The Water Institute in 2011 al in beperkte vorm samen. The Institute werd opgericht door de overheid van Louisiana om informatie te leveren en ondersteuning te bieden ten behoeve van het 50 miljard dollar kostende Coastal Master Plan van de staat en om hun kennis in te zetten voor bedreigde kusten in binnen- en buitenland. Deltares biedt intussen al decennialang oplossingen voor waterbeheer in Nederland en wordt gezien als het belangrijkste wetenschappelijke instituut als het gaat om inspelen op de uitdagingen en mogelijkheden van wonen en water in de hele wereld.

Krachtig samenwerkingsverband

De heren na afloop van de ondertekening, met vlnr: Toon Sergeren (directeur Deltares USA), Ron Thiemann (directeur Deltares) en Justin Ehrenwert (President / CEO the Water Institute of the Gulf)

Door de ondertekende overeenkomst tussen de twee non-profitkennisinstituten is er een krachtig samenwerkingsverband ontstaan dat geïntegreerde, geavanceerde oplossingen zal bieden voor internationale problemen op het gebied van kust en water. In de overeenkomst hebben Deltares en The Water Institute gebieden benoemd waarop hun wetenschappers zullen samenwerken. Het gaat om geïntegreerde strategische waterresourcesplanning, kustdynamica, op de natuur gebaseerde oplossingen voor kustproblemen, onderzoek naar het beheren van waterscheidingen, verbeterde voorspellingsinstrumenten en trainingen voor het maken van modellen voor allerlei soorten waterproblemen, en het realtime bewaken van dijken en waterkeringen.

Unieke geografie Louisiana

“Gezien de unieke geografie en uitdagingen van Louisiana hebben we snel moeten leren ons aan te passen. Onze levens hingen ervan af. We vertrouwen al jaren op de ervaring en hulp van onze collega’s bij Deltares,” aldus Justin Ehrenwerth, President en CEO van The Water Institute. “The Water Institute loopt voorop wat betreft de toegepaste wetenschap van kust- en deltaproblemen door ons werk in Louisiana en daarbuiten, en we vinden het geweldig dat we onze relatie met Deltares kunnen uitbouwen bij het zoeken naar mogelijkheden om over de hele wereld mensen te helpen.”

Veel overeenkomsten

Maarten Smits, algemeen directeur bij Deltares: “We zijn al tientallen jaren werkzaam in dit veld. De behoefte aan wereldwijde expertise en innovaties op het gebied van water en de ondergrond groeit steeds sneller. Het doet ons deugd samen te werken met The Water Institute, onze collega-organisatie die essentieel werk heeft verricht in een staat waarin we veel overeenkomsten met onze eigen situatie zien, en ook een organisatie waarmee we al eerder zeer succesvol hebben samengewerkt.”

“Dit samenwerkingsverband met Deltares, een wereldwijd gerenommeerde organisatie, draagt bij aan het model voor topkwaliteit dat we bouwen in Louisiana en op The Water Campus. Het samenbrengen van de beste wetenschappers en engineers ter wereld in Louisiana zal aanzienlijk bijdragen aan het succes van onze inspanningen op het gebied van kustherstel, watermanagement en de vele andere problemen rond water en weerbaarheid,” aldus Don Pierson. Secretaris Louisiana Economic Development. “Dit is een veelbelovende mijlpaal voor The Water Institute of the Gulf en de staat Louisiana.”