BioSealing

BioSealing is een nieuwe technologie om ondergrondse lekkages te dichten, bijvoorbeeld bij dammen, dijken en tunnels. Nabij het vermoedelijke lek worden voedingsstoffen in de grond geïnjecteerd, waardoor de groei van bodembacteriën wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de waterdoorlatendheid van de grond sterk verminderd en het lek langzaamaan gedicht. BioSealing is een duurzaam en goedkoop alternatief voor traditionele methoden voor in-situ lekdichting, zoals met grout of chemische injecties.  Deltares leverde de kennis en een aantal bedrijven dat de marktpotentie ervan inzag, was bereid erin te investeren en het te testen.

Laboratorium Utrecht

Om de laatste kennisvragen over de technologie te beantwoorden, wordt in de periode 2014-2015 het Joint Industry Project BioSealing uitgevoerd. Aan de hand van laboratoriumproeven en praktijkcases (onder andere in Tsjechië) zal onder meer worden onderzocht welke verbeteringen aan het proces nog mogelijk zijn. Als dit onderzoek afgerond, is de nieuwe technologie zover ontwikkeld dat het breed in de markt geïntroduceerd kan worden.

Aan de JIP BioSealing nemen deel: Sireg Italië, Agrana Research and Innovation center Oostenrijk, BioClear Nederland, Texplor Benelux, Avebe Nederland, Züblin Spezialtiefbau Oostenrijk, Volker Staal en Funderingen (VSF) Nederland, GEOtest Tsjechië en Deltares Nederland.