Gedistribueerde onderzoeksinfrastructuur voor hydrometeorologie

Het voorspellen van het weer en het klimaat en de invloed daarvan op het milieu, waaronder calamiteiten zoals overstromingen en aardverschuivingen, is nog steeds een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw met aanzienlijke sociale en economische gevolgen. Essentieel bij deze uitdaging is de eenvoudige toegankelijkheid van hydrometeorologische gegevens en modellen, evenals het faciliteren van samenwerking tussen meteorologen, hydrologen en aardwetenschappers om de vooruitgang op het gebied van hydrometeorologisch onderzoek (HMR) te versnellen.

Flood, drihm website

Het voorgestelde DRIHM-project voor gedistribueerde onderzoeksinfrastructuur voor hydrometeorologie is bedoeld om een prototype e-Science-omgeving te ontwikkelen om deze samenwerking te faciliteren en volledige HMR-diensten te bieden (modellen, datasets en tools voor nabewerking) op Europees niveau, met de mogelijkheid om uit te breiden naar globale schaal. De doelstellingen van DRIHM zijn het opstellen van een algemeen langetermijnbeleid, het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe HMR-modellen en het opslaan van waarnemingen voor het bestuderen van ernstige hydrometeorologische gebeurtenissen, het bevorderen van het uitvoeren en analyseren van geavanceerde simulaties, en het ondersteunen van de verspreiding van verwachtingsmodellen als hulpmiddelen voor beslissingsanalyse.

Binnen DRIHM wordt Europese expertise op het gebied van HMR, Grid en High Performance Computing (HPC) gecombineerd. Gezamenlijke onderzoeksactiviteiten zullen het efficiënt gebruik verbeteren van de Europese e-Infrastructuren, in het bijzonder Grid en HPC, voor HMR-modellen en waarnemingendatabases, toolsets voor modelevaluatie en toegang tot HMR-modelresultaten. De resultaten van DRIHM zullen via netwerkactiviteiten op Europees en wereldwijd niveau worden verspreid ter bevordering van de cohesie tussen Europese en eventueel wereldwijde HMR-gemeenschappen en de mogelijkheden die ICT biedt voor HMR worden onder de aandacht gebracht. Door middel van serviceactiviteiten worden complete DRIHM-diensten en -tools ingezet ter ondersteuning van HMR-netwerken, evenals virtuele organisaties in aanvulling op de Europese e-Infrastructuren.

Partners

Centro Internazionale in Monitoraggio Ambientale – CIMA Foundation, Italië
Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Duitsland
Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), Italië
Universidad Politecnica de Madrid (UPM), Spanje
Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Frankrijk
Republicki Hidrometeoroloski Zavodsrbije (RHMSS), Servië
Deltares, Nederland
HR Wallingford, Verenigd Koninkrijk
Consortium of Universities for the Advancement of Hydrologic Science Inc (CUAHSI), Verenigde Staten
Centre Européen de Recherche et de Formation Avancée en Calcul Scientifique (CERFACS), Frankrijk