Duurzaamheidsambities gemeente Almere

In 2022 is de Floriade gepland in Almere, op een terrein gelegen aan recreatieplas het Weerwater. De gemeente Almere wil dat jaar niet alleen de nieuwste technieken in de tuinbouw etaleren maar ook laten zien hoe de gemeente bijdraagt aan de energietransitie door natuurlijk hulpbronnen uit de omgeving te gebruiken voor warmtevoorziening. In eerste instantie voor het evenement en later voor de 600 woningen die op het terrein worden gerealiseerd.

Thermische potentie van het Weerwater

De studie laat zien dat het Weerwater groot genoeg is om ruim 5 keer de verwachte warmtevraag (25000 GJ/jaar) te leveren . Het temperatuurverschil van het water wijkt door de warmte-onttrekking het meest af van de gemiddelde watertemperatuur in de herfst, omdat er dan minder warme lucht en zoninstraling is om de koude lozing te compenseren. Verder veroorzaakt de koude lozing nauwelijks stroomsnelheden in het water.

Effect op watertemperatuur en stroming

Om te bepalen hoeveel energie het Weerwater kan leveren zijn alle relevante warmtestromingen in het water en van het water richting bodem en atmosfeer gemodelleerd met de D-HYDRO Suite. Daarnaast is gebruik gemaakt van de lokale meteorologie van KNMI station Lelystad voor data over wind, zon, luchttemperatuur, luchtvochtigheid en bewolking.

Minimale ruimtelijke impact

De ruimtelijke impact voor de WKO-bronnen is beperkt tot een toegangsluik tot de bronpompen en filterbuizen. De ruimte die nodig is voor de TEO-installatie is groter, rond de 100m2. Maar omdat deze installaties in een kelder moeten worden gebouwd voor het goed functioneren van de pompen heeft ook dit weinig ruimtelijke impact.

Floriade 2022

Deze pagina delen.