Guanabara bay in Rio de Janeiro

Deltares heeft meegeholpen om Guanabara Bay, gelegen aan de Braziliaanse kust bij Rio de Janeiro, op tijd schoon te krijgen voor de Olympische Spelen in 2016. De baai, waar activiteiten voor de Zomerspelen werden gepland, had in ernstige mate te kampen met ronddrijvend afval.

Het operationele voorspellingssysteem is opgeleverd aan de overheid in Rio de Janeiro. Met het systeem moest het schoonmaken sneller kunnen worden uitgevoerd zodat de baai in schoon zou zijn zodra de Olympische Spelen zouden beginnen.

Guanabara Bay, waar een aantal Olympische activiteiten gaat plaatsvinden, heeft een groot probleem met ronddrijvend afval

Lokaliseren van afval

De baai van 380 km2 heeft in ernstige mate te kampen met ronddrijvend afval. Het voorspellingssysteem geeft aan waar het afval zich in de baai bevindt en hoe snel het in welke richting beweegt en voorspelt 4 dagen voorruit. De eco-boten die het afval opruimen kunnen daardoor efficiënter en effectiever worden ingezet.

Verontreiniging door urbanisatie en ontbossing

Ooit kende het uitgestrekte gebied een rijk en divers ecosysteem, maar het is de afgelopen decennia door onder meer urbanisatie en ontbossing sterk verontreinigd. Burgers en bedrijven uit omringende gemeenten dumpen het afval in rivieren waar het nauwelijks wordt afgevangen. Via de rivieren stroomt het de baai in.

Het project in de baai van Rio werd  ondersteund door de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken.