SondeermeesterSondeermeester is ontwikkeld als begeleiding van de internationale cursus Sondeermeester die bij Deltares te volgen was. Een virtuele trainingsomgeving was wenselijk aangezien een groot deel van het echte werk omgang met machines betreft die niet zomaar ingezet kunnen worden om een novice te kunnen laten oefenen.

Zodoende werd als samenwerking tussen Deltares, Geomil, A.P. van den Berg en Fugro besloten tot het maken van een spel om zo ook mensen te kunnen laten proeven van het beroep Sondeermeester. Het spel laat de speler vanaf de voorbereiding op kantoor tot het rijden naar de plaats van de meting en de uiteindelijke sondering het proces uitvoeren. Men moet rekening houden met de verschillende opdrachten, verschillende omgevingen die al dan niet tegenwerken en natuurlijk zo efficiënt mogelijk de daadwerkelijke sondering doen, zonder tijdsverlies en materiele schade op te veroorzaken. Om het realisme hoog te houden zijn de opdrachten gedestilleerd uit de ervaringen van de sondeermeesters die bij elke partner in dienst zijn.

Elke partner in de samenwerking heeft uiteindelijk een eigen versie van het spel gekregen, met hun eigen sondeerwagen en eigen interface zodat iedereen direct kan wennen aan de omgeving waar ze uiteindelijk mee moeten werken. Natuurlijk geeft dit het spel ook een marktwaarde mee zodat elk bedrijf het aan zijn klanten kan laten zien.

Wat de meeste waardering krijgt is de gedetailleerde feedback die de speler aan het einde van de opdracht op zijn scherm krijgt. Rijgedrag, oplettendheid bij de voorbereidingen en het uiteindelijk resultaat van de sondering worden beoordeeld en duidelijk in tekst uitgelegd, dit alles zodat de speler precies weet wat hij of zij over het hoofd gezien heeft en hoe dat in de toekomst te vermijden.