Primaire productie grote wateren : een vergelijking van model- en meetmethoden en de relatie met ecologische draagkracht
Author(s) |
T.A. Troost
|
A. van der Linden
Publication type | Report Deltares
Primaire productie vormt de basis van het voedselweb. Kennis over de primaire productie is belangrijk, o.a. om te beoordelen of de doelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en Natura2000 behaald worden. Procesfluxen zoals primaire productie zijn lastiger meetbaar dan grootheden zoals chlorofyl-a of biomassa, maar inmiddels zijn er een aantal meetmethodes beschikbaar en komen er steeds meer meetdata beschikbaar.
In dit project vergelijken we drie gangbare methodes om primaire productie te bepalen: o.b.v. zuurstofmetingen, o.b.v. FRFF metingen, en o.b.v. proces-gebaseerde modellen (in dit geval DWAQ-BLOOM). We lichten de methoden toe o.b.v. flowdiagrammen en bespreken in hoeverre ze overlappen in hun onderliggende aannames en resultaten, of ze uitwisselbaar of juist complementair zijn, en wat hun voordelen of beperkingen zijn.
Het tweede deel van dit rapport gaat over de ‘waarde’ van primaire productie: Wat zegt de hoeveelheid primaire productie over het ecosysteem-functioneren, oftewel: Wanneer is het genoeg? En zijn maatregelen van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) – die vaak lokaal zijn – te vertalen naar een verandering in de productie van een heel ecosysteem? Hiertoe schetsen we een kader van hoe de bestaande regelgeving (Natura2000, KRW) zich verhoudt tot primaire productie. Vervolgens wordt dit kader meer concreet uitgewerkt voor het Markermeer, waarbij er wordt ingegaan op de lokale situatie en beperkende factoren.