Over Ap van Dongeren

Dr. Ap van Dongeren is senior onderzoeker bij Deltares en Associate Professor of Coastal Hazards bij IHE Delft Institute for Water Education. Hij is coördinator van het onderzoek van Deltares doet naar 'beter beschermd tegen overstromingen' en projectleider van een aantal projecten op het gebied van orkanen, overstromingen en erosie. Hij heeft het voortouw genomen bij de toepassing van nieuwe innovatieve modelleerconcepten, zoals XBeach en SFINCS, op zandige en met koraalriffen omzoomde kusten. Hij is lid van de Amerikaanse Coastal Engineering Research Council van de American Society of Civil Engineers (ASCE).

Ap van Dongeren behaalde zijn M.Sc. van de Technische Universiteit Delft in 1992, waar hij een morfologisch zeegatmodel ontwikkelde. In augustus 1997 studeerde hij af met een Ph.D. in Coastal Engineering van de University of Delaware in Newark, VS, waar hij een nearshore-circulatiemodel ontwikkelde, dat lange golven en stromingen in de buurt van een oceaanstrand kan beschrijven. Van september 1997 tot december 1999 had hij een gezamenlijke aanstelling bij WL|DELFT HYDRAULICS en de Technische Universiteit Delft. Hij was betrokken bij zowel fundamenteel onderzoek op het gebied van golven en stromingen in de nearshore-regio en golfopwekking en -absorptie in het laboratorium, als bij toegepaste oceaan- en kusttechnische advisering. Vanaf januari 2000 heeft hij een fulltime aanstelling als senior onderzoeker en later specialist bij WL|DELFT HYDRAULICS, nu Deltares. Zijn interesses zijn golfopwekking, observatie en analyse in laboratoriumomgevingen, evenals numerieke modellering van krachtgolven, nearshore-morfologie en duinerosie.

Ap van Dongeren is projectleider geweest van een aantal nationale en internationale projecten voor de Nederlandse overheid, waterschappen, de Onderzoeksdienst voor de Marine en de Europese Unie. Recentelijk heeft hij een projectteam geleid om de prestaties van SWAN (een golfslagmodel) in een zeegat te verbeteren om betrouwbaardere golfrandvoorwaarden af te leiden. Hij was werkpakket leider voor het MICORE-project dat duinafslagmodellen heeft ontwikkeld voor de Europese Unie. Voor de Office of Naval Research heeft hij een aantal projecten geleid, betreffende de ontwikkeling van Delft3D als open-source model voor de Marine, de beoordeling van dit model op de San Diego Bight, de ontwikkeling van een tool om snel modellen op te zetten en de ontwikkeling van een methode om nearshore-bathymetrieën af te leiden uit videogegevens. Hij heeft ook leiding gegeven aan de inspanningen van Deltares om een open-source duinerosiemodel te ontwikkelen, XBeach genaamd. Hij is betrokken geweest bij de toepassing van het model voor afgemeerde schepen (in een gezamenlijk industrieel project) en voor koraalrifomgevingen in samenwerking met de Universiteit van Western Australië.

Alle publicaties van Ap zijn te bekijken via Google Scholar.


Werkervaring

 1. Deltares

  Specialist

  2008 - Present
 2. WL Delft Hydraulics

  Senior Scientist

  1997 - 2007
 3. TU Delft

  Researcher

  1997 - 2005
 4. USA

  PhD candidate University of Delaware

  1992 - 1997

Deze pagina delen.