Over Björn Backeberg

Björn Backeberg is een fysisch oceanograaf met meer dan 15 jaar uiteenlopende ervaring in de academische wereld, toegepaste wetenschappen en de industrie. Hij is gespecialiseerd in de dynamiek van het oceaanklimaat, numerieke modellering, data-assimilatie en teledetectie via satellieten.

Björn heeft een rijke publicatiegeschiedenis, waaronder bijdragen aan internationale peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Nature Climate Change. Daarnaast heeft hij actief bijgedragen aan internationale commissies, zoals het Coastal Ocean and Shelf Seas Task Team van OceanPredict, het Clivar Atlantic Panel en de Technical Committee van GMES & Africa.

Na het voltooien van zijn doctoraat aan de Universiteit van Kaapstad (Zuid-Afrika), vervolgde Björn zijn academische reis als onderzoeksfunctionaris, waarbij hij zowel zichzelf als een team van postdoctorale studenten financiering verschafte om een oceaanvoorspellingssysteem voor de regionale oceaan van Zuid-Afrika te ontwikkelen. In 2015 maakte hij de overstap naar de rol van hoofdonderzoeker bij het Coastal Systems Research van de Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek. In deze hoedanigheid leidde hij R&D- en industriële projecten gericht op operationele oceanografie.

Hij was wetenschappelijk leider voor het Zuid-Afrikaanse Nationale Oceaan- en Kustinformatiebeheersysteem en leidde en droeg bij aan de ontwikkeling van beslissingsondersteunende instrumenten voor kustoperaties op zee. Daarnaast bekleedt Björn een adjunct-onderzoekspositie bij het Nansen Environmental and Remote Sensing Centre in Noorwegen.

Van 2013 tot 2018 was hij directeur van het Nansen-Tutu Center for Marine Environmental Research, een Noors-Zuid-Afrikaanse joint venture gehost aan de Universiteit van Kaapstad, ter ondersteuning van Afrikaanse onderzoekers en postdoctorale studenten. Na zijn verhuizing naar Nederland in 2019 werkte hij bij de EGI Foundation, waar hij zijn expertise op het gebied van geavanceerde (cloud) computing-oplossingen ter ondersteuning van onderzoek en big data-analyse bevorderde.

Momenteel is Björn als senior onderzoeker en projectleider bij de afdeling Hydrodynamica en Forecasting van Deltares actief betrokken bij projecten van de Europese Commissie. Zijn werk concentreert zich op de ontwikkeling van de digitale tweeling van de aarde, waar hij coördineert en bijdraagt aan de ontwikkeling van de modellen en tools van Deltares om deze aan te passen aan de projectvereisten.

Hij fungeert ook als Product Owner voor het BlueEarthData Platform, ontworpen om de studie en het gezamenlijk delen van geïntegreerde water- en ondergrondgerelateerde gegevens te vergemakkelijken. Daarnaast is hij lid van de Deltares Young Science Council.

Deze pagina delen.